Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] przekierowanie na bloga
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kalinowski5
Robie system blógów i chce że by jak się wpisze adres www.adres_mojego_systemu.pl/przykladowy_blog to żeby wyświetlił się blog o nazwie przykladowy_blog . Z góry dziki za pomoc.
Tr@pi
moze mod_rewrite do apache ? ;-)
kalinowski5
A mógłbym prośić o więcej informacji?
kicaj
Cytat(kalinowski5 @ 2004-07-29 15:56:52)
A mógłbym prośić o więcej informacji?

Tutaj jest odpowiedz: http://forum.php.pl/index.php?act=Search, jako keyword wpisz `mod_rewrite` smile.gif
kalinowski5
Szukałem, nic z tego nie rozumiem, może dam kod:
zobacz.php (tutj mają się wyświetlać blogi):
  1. <?php
  2. include (&#092;"baza.php\");
  3. mysql_connect ($host, $login_b, $haslo_b)or
  4. die (&#092;"blad\");
  5. mysql_select_db ($baza)or
  6. die (&#092;"blad\");
  7.  
  8.    $zapytanie = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM wyglad WHERE login='\".$_GET['login'].\"'\") or
  9.    die (balds);
  10.  
  11.   while($rekord = mysql_fetch_array ($zapytanie)){
  12.    $id = $rekord[0];
  13.    $login = $rekord[1];
  14.    $od = $rekord[4];
  15.    $otobie = $rekord[6];
  16. echo &#092;"$login\";
  17. }
  18. ?>

EDIT

Albo chciałbym chociaż żeby adres bloga wyglądał www.moj_syem.pl/?nazaw_bloga
limak
to moze poprostu zakladasz katalog kazdemu userowi (mozna to np. zrobic automatycznie przy zakladaniu bloga) i tam w index.php piszesz

1. <?
  2. // tutaj sobie wyciągasz sciezke i potem wyciągasz z niej ostatni katalog...
  3. // nie chce mi sie szukac jak to bylo w php (zapomialem) biggrin.gif
  4. include(&#092;"./index.php?blog=\".$sciezka);
  5. ?>

czyli mówiąc prosciej uzytkownik o xywce 'limak' wchodzi na www.adres.pl/limak , a na serverze w folderze limak jest index.php który przekierowuje do katalogu nadrzędnego do pliku index.php ze zmienną w której jest xywka czyli nazwa bloga smile.gif a tą nazwe bloga to sobie wyciągniesz z $path smile.gif

p.s.: ja tez robie skrypt blogowy smile.gif
kalinowski5
  1. <?php
  2. to moze poprostu zakladasz katalog kazdemu userowi (mozna to np. zrobic automatycznie przy zakladaniu bloga)
  3. ?>

To odpada, bo gdybym np. miał 10000 userów to było 10000 katalogów sad.gif
limak
acha smile.gif to nie wiem smile.gif są tam jakies mody do apacha (ktos pisal o tym wyzej) ale ja na tym to sie akurat nie znam smile.gif
kalinowski5
Mam pomysł smile.gif
Bedę robił do kazdego bloga subdomeny. TYlko że jest problem nie wiem jak.
limak
Cytat("krasnal.tk")
Serwery wirtualne
    Na początku założyliśmy, że będziemy mieli możliwość uruchamiania witryn o różnych adresach. Aby było to możliwe musimy skonfigurować tzw. serwery wirtualne. W tym celu, otwieramy plik httpd.conf i przenosimy się na jego koniec. W ostatnich liniach umieszczone są, opatrzone komentarzem, przykladowe wpisy definiujące serwer wirtualny. Możemy skopiować ten fragment, wstawić na końcu i usuwając komentarze skonfigurować odpowiednio do naszych potrzeb. Mogłoby to wyglądać tak:

NameVirtualHost 127.0.0.1

<VirtualHost 127.0.0.1>
    ServerAdmin ToTy@pierwszy.ppl
    DocumentRoot C:/www/pierwszy
    ServerName pierwszy.ppl
    ErrorLog logs/pierwszy-error_log
    CustomLog logs/pierwszy-access_log common
</VirtualHost>

<VirtualHost 127.0.0.1>
    ServerAdmin ToTy@szkola.ppl
    DocumentRoot C:/www/szkola
    ServerName szkola.ppl
    ErrorLog logs/szkola-error_log
    CustomLog logs/szkola-access_log common
</VirtualHost>

<VirtualHost 127.0.0.1>
    ServerAdmin ToTy@kumpel.ppl
    DocumentRoot C:/www/kumpel
    ServerName kumpel.ppl
    ErrorLog logs/kumpel-error_log
    CustomLog logs/kumpel-access_log common
</VirtualHost>
Oczywiste jest, że niezbędnym warunkiem działania trzech wymienionych adresów jest istnienie katalogów zawierających strony www. Są to katalogi określone w dyrektywie DocumentRoot. Nie jest konieczne, aby znajdowały sie one w katalogu instalacyjnym.

Prawidłowe działanie tak zdefiniowanych serwerów wymaga funkcjonowania na naszym komputerze protokołu TCP. Protokół ten używa pliku hosts (nie mylić z hosts.sam), aby "przetłumaczyć" numery IP na przyjazne nazwy hostów. Tak więc musimy stworzyć lub zmodenizować plik hosts (C:\Windows\hosts). Jeżeli go nie ma, możemy skopiować plik hosts.sam (plik przykladowy). Do istniejącego wpisu dodajemy trzy własne linijki. Po tej operacji jego zawartość powinna wygladać następująco:

127.0.0.1    localhost
127.0.0.1    pierwszy.ppl
127.0.0.1    szkola.ppl
127.0.0.1    kumpel.ppl
Teraz możemy w zasadzie już używać wspomnianych nazw. Pewną niedogodnością może być fakt, że w przypadku Internet Explorera (testowano z IE 5.5), każde odwołanie do serwera wirtualnego powoduje próbę uruchomienia połączenia Dial-Up. Netscape Navigator (testowano z NN 4.07) nie ma tego typu problemów. Rozwiązaniem może być zastosowanie serwera proxy, lub odznaczenie w IE opcji "Nigdy nie łącz".

Jak wspomniałem - to dopiero początek konfiguracji naszego domowego stanowiska do testowania serwisów. Na dalsza część zapraszam w najbliższej przyszłości.

UWAGA: Wpisanie adresu w plik HOST powoduje iż jeżeli istnieje taki adres w necie to komputer do niego nie dotrze.

AUTOR: Sławomir Fajer

nie wiem czy o to chodzi, ale wydaje mi sie ze tak smile.gif to bylo na stronie krasnal.tk smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.