Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] Alias dla kolumny w zapytaniu dla 2 tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Volume
Witam
Mam 2 tabele w ktorych mam 2 takie same nazwy kolumn id_apart i potrzebuje wykonac tego typu zapytanie:
  1. $query_wh=mysql_query("SELECT * FROM $tabelka3 INNER JOIN $tabelka ON $tabelka3.id_apart = $tabelka.id_apart");

jednak pomocne w konstruowaniu pewnych konstrukcji w php byloby gdybym stworzyl alias dla jednej z tych kolumn tak aby nazwy kolumn sie roznily... mniej wiecej doszukalem sie jak stworzyc alias dla kolumny - po przez AS (SELECT id_apart AS id_apart2 FROM $tabelka) - ale nie wiem jak skonstruowac zapytanie jak mam 2 tabele w jednym zapytaniu (jak powyzej), dodatkowo biorac pod uwage ze chce dostac wynik wszystkich kolumn (*) z obydwóch tabele.

Czy ktos moze podac przyklad jak to powinno wygladac?
mortus
Trzeba niestety wypisać wszystkie kolumny po SELECT. Przykład:
  1. $query_wh=mysql_query("SELECT t3.id_apart AS id_apart_from_t3, t.id_apart AS id_apart_from_t FROM $tabelka3 AS t3 INNER JOIN $tabelka AS t ON t3.id_apart = t.id_apart");

Aliasy kolumn to id_apart_from_t3 oraz id_apart_from_t, a tabel to t3 oraz t. Słówko AS można pominąć. Dodatkowo jeśli wspólna kolumna dla obu tabel ma taką samą nazwę i nie ma innych warunków złączenia, to możesz się posłużyć konstrukcją USING, zamiast ON:
  1. $query_wh=mysql_query("SELECT t3.id_apart AS id_apart_from_t3, t.id_apart AS id_apart_from_t FROM $tabelka3 AS t3 INNER JOIN $tabelka AS t USING(id_apart)");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.