Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dylemat dotyczący projektu bazy dancyh
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
404
Witam smile.gif

Przykład:
Tworzę serwis, w którym chcę spisać wszystkie osiedla z wszystkich miast w Polsce. Osiedla mają to do siebie, że leżą w danych miastach. Problem: jak powiązać osiedla z miastami.
Rozwiązanie 1
Dla każdego miasta stworzyć osobną bazę danych i w niej zapisywać tylko osiedla przynależące do aktualnie wybranego miasta.
Rozwiązanie 2
W tabeli, w której przechowuję dane dot. osiedli dodać pole cityId.

Które rozwiązanie jest bardziej... praktyczne? Jestem otwarty na inne rozwiązania, uwagi, porady. Mi osobiście bardziej odpowiada rozwiązanie numer 2, ale wole się jeszcze poradzić.

Pozdrawiam.
pianta_d
Witam

Zdecydowanie rozwiązanie nr 2, aczkolwiek ja zamiast tego zrobiłbym dodatkowa tabelę, w której powiązałbym osiedle z miastem.

Dlaczego?
W wielu miastach są osiedla o tych samych nazwach. To rozwiązanie pozwoli Ci na zaoszczędzenie zasobów serwisu, a przy okazji nową tabelę możesz rozszerzyć o kilka innych pól np. położenie geograficzne, korporacje taxi, szkoły itp.

Pozdrawiam
Wesołych Świąt
404
To jest to rozwiązanie, którego mi brakowało smile.gif Najzabawniejsze jest to, że korzystam już z czegoś takiego w projekcie, ale nie wpadłem na to, żeby to tutaj wprowadzić [/facepalm]

Dziękuję bardzo, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.