musiek86
8.04.2012, 22:18:21
Witam, staram się zautomatyzować instalacje for pod hosting, cos jak fora.pl. Nie wiem jak to konkretnie działa więc ide własnym tokiem myslenia, może nie koniecznie najlepszym, ale własnym. Tak więc mam plik formularz.html w którym nalezy podac dane takie jak nazwa forum, login, hasło (x2), maila, zaakceptowac regulamin no i nacisnac przycisk "wyslij". Te dane wedruja do innego pliku zamowienia.php (metodą POST przez formularz) gdzie wykonywany jest szereg polecen jak tworzenie subdomeny, katalogu i kopiowanie plików forum do odpowiedniego katalogu oraz zapisuja sie w bazie mysql. Problem pojawił sie w momencie kiedy to chce te same dane przekazac do zmodyfikowanego pliku install.php (phpbb2 by Przemo). Do głowy przychodza mi nastepujące wyjścia:
1) na koncu pliku zamowienie.php dac zmodyfikowany link do pliku install.php gdzie za pomoca metody GET przesłane by były wszystkie wpisane wczesniej dane
2) Przekazanie zmiennych z pliku formularz.html do zamowienie.php i jednoczesnie do install.php
3) przekazanie zmiennych z pliku zamowienie.php do pliku install.php w sposób inny niz w ptk1 (ale jakim?)
vifus
8.04.2012, 22:48:17
Sposób 3. chyba najlepszy, ja bym to zrobił tak samo, czyli przesłał dane normalnie formularze, z tym, że pola formularza bym ukrył (hidden) i dał wartość value="$wczesniejsza_wartosc". Trochę skołowany już jestem, ale mam nadzieje, że rozumiesz.
@UP. Albo sesje.
Posio
9.04.2012, 09:33:57
sesje pewnie są w tym wypadku jednym z bezpieczniejszych sposobów. Ale jak dla mnie jest to sposób który robi zbędny bałagan.
Stwórz jakąś funkcję kodowania(nie hashowania) podanych danych po odebraniu ich w drugim pliku ($_GET) odkoduj je i wstaw gdzie potrzebujesz... Jeśli nikt nie ma dostępu do kodu i uda Ci się zrobić jakąś wymyślną funkcję kodowania to raczej ta metoda się sprawdzi.
musiek86
11.04.2012, 18:56:48
Tak więc wreszcie sukces

Zrobiłem w pliku zamowienie.php na koncu jeszcze jeden formularz z ukrytymi polami jak mi radzono i wszystko ładnie sie przenosi po kliknięciu przysisku submit do pliku install.php tam było troche roboty bo suma kontrolna pliku jest na stałe wbudowana w pliku check_data.php i kazda modyfikacja pliku install.php powoduje zmiane sumy kontrolnej, no ale po jakichs 40 zmianach wszystko działa jak nalerzy tak wiec pomogl dziekuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.