Chciałbym zrobić w grze bank, z możliwością wpłaty, wypłaty gotówki oraz z możliwością wzięcia kredytu i go spłącenia(+10% kwoty kredytu).
Sklejałem jakiś kod na podstawie kodu z różnych gier mmo i ciągle wyskakuje mi jakiś błąd. Jeśli mógłby mi ktoś pomóc to byłbym wielce wdzięczny.
Tabela z informacjami kontach to "gracze", a struktury potrzebne to "kredyt", "kasa", "gracz" = id gracza.
Na początku próbowałem zrobić same kredyty.
oto kod pliku bank.php
<?php //włączamy bufor //pobieramy zawartość pliku ustawień require_once('var/ustawienia.php'); //startujemy lub przedłużamy sesję //dołączamy plik, który sprawdzi czy napewno mamy dostęp do tej strony require_once('test_zalogowanego.php'); //pobieramy nagłówek strony require_once('gora_strony.php'); //pobieramy zawartość menu require_once('menu.php'); echo " <form action='' method='post'> Jeżeli potrzebne Ci są pieniądze to możesz skorzystać z naszego kredytu! (max: ".$max_credit." $)<br/> Koszt udzielenia kredytu to 10% wartości umowy kredytowej.<br/> <input type='text' name='take_credit'/> <input type='submit' value='weź kredyt'/> </form> "; $_POST = get_validate($_POST); function take_credit($gracz,$credit){ $error = 1; $max = get_one("select kasa / 10 from economy_gracze where gracz = $gracz and kredyt = 0"); if($credit < 0) $error = 4; elseif($max < $credit) $error = 3; else { call("update economy_gracze set kasa = kasa + $credit, kredyt = $credit * 1.1 where gracz = $gracz"); $error = 0; } return $error; } $info = take_credit($gracz->data->gracz,$_POST['take_credit']); $gracz->data = getUserData($gracz); switch($info){ case 1: $msg = "błąd wywołania procedury"; break; case 2: $msg = "nie ma takiej możliwości!!"; break; case 3: $msg = "nie możesz wziąść tak wysokiego kredytu"; break; case 4: $msg = "nie wpisuj wartości ujemnych!!"; break; case 0: $msg = "wzięto kredyt w wysokości ".$_POST['take_credit']."$"; break; } } //pobieramy zawartość prawego bloku require_once('prawy_blok.php'); //pobieramy stopkę require_once('dol_strony.php'); //wyłączamy bufor ?>
wyskakuje mi błąd odnośnie fukncji get_validate że jest niekreślona.