Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Curl- problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Oczko21
Witam,
Pobieram Curlem dane z innej strony, jest to wartość liczbowa np. 15 000. Nie wiedząc czemu na mojej stronie wyświetlony wynik ma inną postać. Tzn. na stronie wyświetlone daną są identyczne jak w oryginalne, problem pojawia się dopiero po zapisaniu tych danych do bazy
Aby wprowadzić te dane do bazy muszę mieć pole typu string, gdyż w miejsce spacji pojawia się dziwny znak, jakby było złe kodowanie
Taką ma to postać w bazie danych 15Â 000. Kodowanie w bazie danych mam ustawione na utf8_unicode_ci, ale nie sądzę że to wina bazy. Próbwałem rzutować dane na typ int, ale rezultatu.

Dodam jeszcze że próbowałem:
  1. str_replace("Â ", "", $zmienna);

oraz próbowałem jeszcze zmienić kodowanie za pomocą funkcji iconv na utf8 ale bez skutu.

Gdzie leży przyczyna?
maniana
Co do kodowania w bazie danych to tutaj jest co nieco wyjaśnione. Sprawdź czy wartość poprawnie wyświetla się w dokumencie, jaka jest jego długość ew wytnij spacje (regexp przepuszczający tylko cyfry) i rzutuj na inta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.