Jestem tu nowy i narazie dopiero zaczynam swoją przygodę z php.
Ale przejdźmy do rzeczy.
Napisałem skrypt książki telefonicznej, ale pojawił się pewien problem.
Za nic w świecie zmiany w rekordach, które wykonam opcją 'edytuj' z poziomu strony nie chcą się zapisać.
Oto skrypt:
<html> <head> <meta name=\"generator\" content=\"WebSite PRO 4.3\" /> <meta http-equiv=\"content-type\" content=\"text/html; charset=iso-8859-2\" /> <title>Książka Telefoniczna</title> </head> <body> <? // Odczyt ze SQLa składa się z połączenia z bazą, // wybrania bazy, zadania pytania SQL i przetworzenia wyników. if ($co == 'dodaj') { // dodawanie rekordu if ($imie && $nazwisko && $telefon) { $query = \"INSERT INTO ksiazka (nr, imie, nazwisko, telefon)\"; $query .= \"VALUES ('', '$imie', '$nazwisko', '$telefon');\"; } } elseif ($co == 'popraw') { // poprawianie rekordu if ($imie && $nazwisko && $telefon) { $query = \"UPDATE ksiazka SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', telefon='$telefon' WHERE nr='$id';\"; } } elseif ($co == 'edytuj') { // przygotowanie do poprawek $query = \"SELECT * FROM ksiazka WHERE nr='$id';\"; $id = $rekord[0]; $imie = $rekord[1]; $nazwisko = $rekord[2]; $numer = $rekord[3]; print '<tr><td>Nazwisko:</td><td><input type=\"text\" name=\"nazwisko\" value=\"'.$nazwisko.'\"></td></tr>'; print '<tr><td>Telefon:</td><td><input type=\"text\" name=\"telefon\" value=\"'.$telefon.'\"></td></tr>'; } elseif ($co == 'skasuj') { // kasowanie rekordu (\"DELETE FROM ksiazka WHERE nr = '$id';\"); } $id = $rekord[0]; $imie = $rekord[1]; $nazwisko = $rekord[2]; $telefon = $rekord[3]; } ?> </body> </html>
Będę wdzięczny za wskazanie mi miejsca z błędem oraz za ewentualną pomoc w poprawianiu skryptu.
Pozdrawiam.