xxdrago
23.05.2012, 21:15:36
Witam, od jakiegoś czasu zabrałem się za pisanie skryptu który, będzie rozsyłał wiadomości, czytałem , iż są problemy z tym ,że wiadomości są uznawane za spam. Co robić aby moje wiadomości nie trafiały do spamu? Zauważyłem, że np. Facebook generuje sobie za każdym razem inny adres e-mail: np.notification+zj4oy009oosy@facebookmail.com daje to coś?
Dominator
23.05.2012, 21:20:09
Ja uważam, że gdy z tego samego adresu email - powiedzmy admin@forum.php.pl trafia na różnych 60 tys. emaili wiadomość w odstępie 5 sekund czy tam ileś to np; skrypt gmaila uznaje to za spam. Ale gdy zrobisz to tak jak FB to pewnie nie będzie uznawać.
Niktoś
23.05.2012, 21:27:45
Ciekawe jaka jest tolerancja aby gmail nie uznawał to za spam-ile max emaili można puścić i w jakim odstępie czasu.Ktoś to badał?
Ps musisz rozbić te emaile i puszczać je w jakimś odstępie czasu.
Szczuras
24.05.2012, 07:44:24
To nie jest kwestia tolerancji na ilość, nikt nikomu nie zabroni wysłać nawet miliona wiadomości.
Jeśli ktoś ma taką grupę odbiorców i jego informacje przesyłane elektroniczne są im przydatne
to nie trafi do spamu (o ile postarał się o zachowanie kilku wytycznych/wskazówek poprawnego budowania
wiadomości masowych). Oczywiście, jeśli ktoś z odbiorców ma bardziej restrykcyjne ustawienia filtrowania
spamu to tak czy owak nasze wiadomości mogą trafić do spamu, do tego jeśli wielu użytkowników uzna
naszą wiadomość za kiepską i nie niosącą dla niego informacji przydatnych to nasza domena
nadawcy może zostać ogólnie uznana za źródło spamu i trafić na czarne listy.
W sieci jest cała masa poradników jak poprawnie budować masowe wiadomości elektroniczne,
najbardziej istotne z tego wszystkiego jest to aby treści były komuś przydatne i spersonalizowane,
adresy nadawcy muszą być istniejące (najlepiej z tej samej domeny z której jest wysyłana wiadomość),
no i oczywiście wiadomości nie mogą zawierać treści ogólnie przyjętych za spam.
Dodam jeszcze, że tydzień w tydzień wysyłam z jednego adresu i z jednego IP ponad 30 tys e-maili
i jeszcze mi się nie przytrafiło aby uznano ten system za spamerski.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.