Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PayPal a prowizja dla firmy... czyli problem z przelwewm
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Szymad
Witam,
robię mały serwis.
Takie coś zwykłe smile.gif
Polega na sprzedawaniu i kupowaniu kursów.
Tylko teraz jest tak...

gościu wycenia kurs na 80 PLN -> Ty wchodzisz na kup teraz -> robi sie wycenia dajmy 80 PLN w tym zarobku dajmy 7 PLN (firma) a sprzedającego dajmy 73... -> klikasz kup -> idzie transakcja paypala - > jeżeli się powiodła w bazie jest odnotowane że transakcja zrealizowana, kurs dodany do listy kupionych, jeżeli nei to po prostu że anulowane
wygląda prosto
ale jest mały problem

Mianowicie gdzie ma iść kasa ... bo jak do sprzedającego .. to całość... a jak do firmy... to nie wiem jak się automatycznie rozliczyć... żeby gościu sprzedający dostał kasę.... a i żeby firma dostała 10% automatycznie..

1. Albo 2 przelewy
2. Albo manulanie

Pomóżcie.
szczemp
ja mam inne pytanie dotyczące transakcji paypala
sprzedający sprzedaje coś za 10 zł
klient kupuje
robi się przelew 10 zł (tyle ubywa z konta klienta)
a sprzedający dostaje ok 8 zł
ile trzeba przelewać zapasu żeby sprzedający dostał 10 zł?
albo jaki typ transakcji wybrać czyli od czego paypal nie pobiera prowizji?
deha21
Po zapłacie za kurs, na koncie sprzedającego dodaje się prowizja, którą musi Tobie zapłacić. Jak na allegro. Jedyna kwestia będzie taka, że po 1. nie będziesz miał kasy na bieżąco, 2. jak sprzedający nie zapłaci to będziesz się musiał użerać sądowo.

Druga opcja - kasa leci do ciebie. Ty rozliczasz się ze sprzedającym np. gdy na jego koncie uzbiera się 50 zł - on wtedy będzie mogł zadecydować czy chce pieniądze wypłacić czy poczekać aż zbierze się większa kwota.

I jeszcze nie zapominajmy, że za przelewy też się płaci. Więc kupujący nie zapłaci tych 80 zł ale powiedzmy 82 zł. Ty przy przelewaniu pieniędzy na konto sprzedającego też zapłacisz jakąś tam prowizję od przelewu. Wiadomo przy kwocie np. 200 zł, 2 zł to mało. jednak trzeba to też mieć na uwadze wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.