zainteresuj się Javą / .NET to są jezyki do zastosowan enterprise...
programowac skomplikowane rzeczy w PHP mozna ale się nie oplaca bo jest to trudniejsze niz z wyzej wymienionych językach z racji tego ze php to nie jest jezyk do takich zastosowań. No i brakuje do niego narzędzi tak dobrych jak wyzej wymienione.
Php jest fajny jak sie stawia po kosztach stronki albo sklepy internetowe zmieniajac w nich arkusz css i przerabiajac jakis tam CMS, w momencie gdy przychodzi do napisania trudnej logiki biznesowej okazuje sie ze statycznie typowane jezyki z dobrze rozwinieta obiektowoscia są po prostu tansze bo wymagaja mniej wysilku od programistów niz open sourcowy php, pelen bledow i niescislosci.
w moim przypadku php wyrabia złe wzorce programistyczne, i przejscie na .net bylo jak odchamienie. nie wiem jak to sie dzieje ale w przypadku .net wzorcow i ogolnie dobrych praktyk uzywa sie bardziej naturalnie to wychodzi samo z siebie, natomiast w php robi sie jakies dziwne twory nawet jak chce sie dobrze.
i ta odwieczna choroba programistów php "pisze wlasny framework".. zabawa w duze systemy nie polega na pisaniu wlasnych rozwiazan tylko adoptowaniu juz istniejacych standardow dzieki czemu duze zespoly moga z soba wspolpracowac. nie tędy droga.. naucz sie dobrych frameworków zamiast tworzyc własne, to bedzie duzo bardziej rozwijajace niz odkrywanie koła na nowo. Mówie z autopsji. Jak koniecznie chcesz zostac przy PHP, to zainteresuj sie chociaz symfony 2, bo ono ze wszystkich frameworkow php jest najbardziej nastawione na pisanie aplikacji typu enterprise, zamiast na zrobienie na szybko prostej stronki w jak najprotszy sposob wymagajac od programisty jak najmniej wiedzy.
jednak nie rozumiem dlaczego mialbys chciec tak bardzo zostac przy PHP, java/net to jezyki w pelni przenosne (znasz jeden, napiszesz wszystko, zarowno apke na smartfona jak i desktop jak i www), a nie tylko webowy, zarobki są wieksze, mozliwosci rozwoju tez, piszac w php napotkasz w pewnym momencie sciane poza ktora bedzie ci ciezko wyjsc bez przekwalfikowywania sie, a wtedy bedzie ci szkoda juz zrobionych w PHP lat. To jest oczywiscie moja subiektywna opinia, i nie musi sie pokrywac z ogolnie przyjetymi wierzeniami, natomiast ja bardzo szczesliwy jestem, że nigdzie na programiste PHP mnie nie chcieli i w koncu trafilem do firmy zajmujacej sie .NETem, z prostego powodu. w PHP robi sie rzeczy budzetowe, jak sie ma kase to sie inwestuje w jave albo asp.net, a jak klient ma kase to i dla programistów wiecej kasy zostanie, niz przy budzetowym projekcie. wole pracowac dla tych bogatszych niz dla ludzi ktorych nie stac na hosting asp.net bo skad taki klient ma miec kase na dobrą płace dla programisty, ew skąd firma żyjąca z takich ludzi ma dac dobry hajs swoim pracownikom?
co do IO, to bardzo dobre materialy i po polsku sa na stronie "Ważniak" uniwersytetu warszawskiego. Wpisz w gogle wazniak mimuw i na pewno ci znajdzie.
no i szukaj stazy/pracy jak najszybciej, praca np na II/III roku studiow nawet za biedne pieniądze, da ci w pare miesiecy wiecej wiedzy programistycznej niz 5 lat studiów, i w konsekwencji znacznie lepsze zarobki w przyszlosci. Nie zdziwilbym sie gdyby osoby ktore skoncza informatyke, na trójach, chlając cale studia i nie interesując sie niczym, zasilily szeregi lamentujacych "po studiach pracuje za 1000zł!". Placa tyle ile umiesz, bedac na 2 czy 3 roku te tysiac czy 2 tys zl idzie jeszcze przezyc, ba nawet wtedy to niezla kasa, natomiast po skonczeniu studiow czlowiek ma juz wymagania, wiec lepiej wziac sie za prace jak najwczesniej zeby pozniej nie bylo zdziwienia.
najlepiej to pojsc na stazyste do jakiejs dobrej firmy, kolega tak trafil za smieszne pieniadze, za to jest zauroczony tym ile sie tam nauczyl i jakie mu ten staż dał wielkie mozliwosci rozwoju. Ma opieke starszych doswiadczonych programistow i inzynierow, ktorzy niejednokrotnie maja znacznie wieksza wiedze i perspektywy niz twoi wykladowcy na uczelni, i moga go tez znacznie wiecej tego nauczyc. no i kolega na codzien tam obcuje z systemami ERP, wiec musial sie bardzo szybko douczyc wielu dobrych praktyk zeby siasc do takich duzych projektow, ale spokojnie, we wszystkim mu pomogli. mozna powiedziec ze firma dostrzegla w chlopaku potencjał i "wychowuje" sobie programistę.
Mam takiego kolege ktory byl na tyle przewidujący ze zaczal pracowac na 1 roku w .net, obecnie konczy magisterke no i w zasadzie ze stazu wychodzi mu senior programista, ja bedac 2 lata mlodszy nie mam takiego stazu, a o pieniadzach ktore mu ostatnio zaproponowali poki co moge pomarzyć

i mysle ze od takich ludzi wlasnie biora sie miejskie legendy ze o - programista, skonczyl studia, i zaraz dostal od razu po skonczeniu studiów! 10 tysiecy na miesiac! super studia pojdziesz bedziesz mial kupe pieniedzy po nich! owszem - bedziesz mial. jak dobrze te 5 lat wykorzystasz. samo studiowanie raczej nie wystarczy, polskie uczelnie to nie MIT ani stanford