Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CI] Sterownik bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
markonix
CodeIgniter pozwala na wybór sterownika bazy.
Domyślny to mysql, który jak wiadomo kiedyś wyleci z PHP, poza tym jest najmniej bezpieczny.
Jednakże CI najlepiej wspiera ten sterownik i pozwala na takie fajne rzeczy jak ActiveRecords czyli np.:
  1. $this->ci->db
  2. ->where('username', $username)
  3. ->get('users')
  4. ->num_rows();

Przeskakując na PDO automatycznie zmuszam siebie do pisania długich zapytań oraz kolejna praca to bindowanie zmiennych.
Może są jakieś opcje na łatwiejszy interfejs?

Zmiana sterownika to niestety nie tylko opcja w config, przerzutka na PDO wymaga lekkich modyfikacji w kodzie dlatego chciałbym prosić o pomoc w podjęciu decyzji, która już będzie nieodwracalna. PDO? MySQL? MySQLi?
Dipter
W takim razie może wykorzystaj DBAL, który posiada Query Builder.
markonix
Priorytetem jest dla mnie bezpieczeństwo i optymalność, wygoda jest drugorzędna.
DBAL - za dużo jak dla mnie żeby się tego uczyć i montować to w CI (nie znalazłem żadnych tutków na ten temat).
Dipter
Obsługa prawie niczym nie odbiega od tej w ActiveRecords, więc raczej nie wiele musiałbyś do siebie przyswajać (jedynie ciut inna architektura i nazwy klas/metod).

Co do samego bezpieczeństwa to tutaj raczej nie ma gadania, bo sprawa jest oczywista. Optymalność? Przecież to takie same narzędzie jak to, które dotychczas jest w CI.

Co do samego montażu to wystarczy dopisać jakąś prostą nakładkę dla DBAL, która zespoi się z CI (Właściwie to mógłbyś na wszelkie możliwe sposoby korzystać z tego, a obsługę DB w CI całkowicie wyłączyć).

Jeśli zaś zależy na czymś co będzie optymalne, bezpieczne, mające przyjazne API oraz będzie wygodnie zintegrowane z resztą to jest tylko jedna opcja - zmiana frameworka (Tylko jeśli już takowy znajdziesz, jak np. Symfony) to wiedz, że Doctrine jest tam wykorzystywany.
markonix
Hmm, taki mały update.

Wyszła nowa wersja CI, która wspiera AR + PDO.
Faktycznie przełączyłem w configu na PDO i nie zauważyłem żadnych błędów (jest troszkę zapytań już utworzonych w AR).
Teraz tylko pytanie czy to działa na bindowaniu czy na pdo->query (zaraz spróbuje poszukać).

edit: No niestety korzysta z query czyli zmiana sterownika nie ma żadnej praktycznej różnicy.
Nie rozumiem też czy jest jakiś sposób aby nie korzystać z AR tylko z "czystego" PDO?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.