Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomoc w zapytaniu SQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
zooocha1988
Witam, mam problem z kilkoma zapytaniami sql prosze o pomoc smile.gif
zad1
1)napisz polecenie sql tworzac tablice miejscowosci, zakladajac ze tabela woj juz istenieje w bazie
2) napisz polecenie sql zwracajace wszystkie nazwy województw wraz z nazwa grupy wiekowej, ktora w danym wojew najlczniej planuje brac udzial w wyborach. w przypadku gdy w danym wojew nikt nie zamierza brac udzialu w wyborach powinna byc zwrocona tylko nazwa wojewodztwa bez zadnej grupy wiekowej

dodatkowo mamy tabele :
wojewodztwo w niej (id_wojewodztwa, nazwa)
miejscowosc (od_miejscowosc, id_wojewodztwa, nazwa, l_mieszkancow)
ankieta(id_ankiety, id_miejscowosc, wiek ,planuje_udzial)
typ_miejscowosci(id_typ_miejscowosci, nazwa, od_liczby_mieszkancow, do_liczby_mieszkancow)
grupa_wiekowa(id_grupy, nazwa, od_lat, do_lat)

oraz zad 2
dana jest baza danych z tabelami:
dzial(id_dzial numeric (8,0), nazwisko_imie varchar(100)), pensja numeric(8,2))
napisz polecenie sql ktore zwroci liste wsyzstkich pracownikow z dzialu ktory zatrudnia najwieksza liczbe pracownikow. jezeli beda istanialy dwa lub wiecej takich dzialow to polecenie ma zwrocic pracownikow wszystkich tych dzialow
darko
No i na czym Twój problem polega? Nie opisałaś. Twój temat wygląda na próbę odrobienia zadania domowego w oczekiwaniu na gotowca. thumbsdownsmileyanim.gif
zooocha1988
zad 2
nie wiem czy trzeba połączyć tabele- jeśli tak zatem wyczarowałam takie:
SELECT p.nazwisko_imie, s.id_dział FROM pracownik p join dział s ON s.id_dział=p.id_dział WHERE id_dział=(SELECT id_dział FROM pracownik p2
GROUP BY id_dział
HAVING p2.id_dział=p.id_dział) AND count(p2.id_dział)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.