Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] zmiana hasła zalogowanego usera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
felixk
Witam, rozwijam swój skrypt edytora. Powoli idzie to do przodu, ale napotkałem problem jak dla mnie nie do przejścia. Otóż mam zrobione logowanie gdzie zapamiętuję login usera w sesji i po poprawnym zalogowaniu przekierowuję go
  1. header("Location: usermang.php");
. W tymże pliku użytkownik ma do wyboru kilka opcji w tym zmianę hasła. I powstają schody. Teoretycznie uporałem się z wyświetleniem opcji dla jednego konkretnie zalogowanego użytkownika, ale za to po kliknięciu w link "zmień hasło" efekt pracy skryptu to pusta strona. Jeśli ktoś mógłby pomóc i przynajmniej naprowadzić lub podać przykład rozwiązania tego problemu to byłbym wdzięczny

usermanag.php
  1.  
  2. <?
  3.  
  4. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM $tbl_name") or die('Bł?d zapytania');
  5. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  6.  
  7. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik))
  8. {
  9. if($_SESSION['user'] == $r['uzytkownik'])
  10. {
  11. echo"<a href=\"usermanag.php\">Strona główna</a> |
  12. <a href=\"edytor.php\">Edytor podstron</a> |
  13. <a href=\"usermanag.php?akcja=edytuj_usera&uzytkownik={$r['uzytkownik']}\">Zmień hasło</a> |
  14. <a href=\"wyloguj.php?akcja=wyloguj\">Wyloguj</a>";
  15. }
  16. echo '<br /><br />';
  17. }
  18. }
  19. ?>

Zmienna akcja jest zdefiniowana w pliku wspólnym dla całego skryptu. W całym skrypcie wszystkie tego działania wykonują się poprawnie a tutaj nie
  1.  
  2. <?
  3. if ($akcja == 'edytuj_usera' and !empty($uzytkownik))
  4. {
  5.  
  6. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM $tbl_name") or die('Bł?d zapytania');
  7.  
  8. $d = mysql_fetch_row($wynik);
  9.  
  10. echo '<ul style="list-style: none">
  11. <form name="form3" method="post" action="sprawdz.php?akcja=zmien_haslo">
  12. <li>Użytkownik:</li><li><input name="username" size="30" class="readonly" type="text" value="'.$d[1].'" readonly="readonly" /></li>
  13. <li>Rola:</li><li><input name="rol" size="30" class="readonly" type="text" value="'.$d[3].'" readonly="readonly" />
  14. <li>Nowe hasło:</li><li><input size="30" name="new_pass" type="password" /></li>
  15. <li><input type="submit" value="Zmień dane" /></li>
  16. </form></ul>';
  17.  
  18. }
  19. ?>
  20.  
hind
skąd się wzięła zmienna $uzytkownik i jaką ma wartość ?
felixk
Cytat(hind @ 26.06.2012, 08:23:40 ) *
skąd się wzięła zmienna $uzytkownik i jaką ma wartość ?

teoretycznie miała być z usermang.php, ale nie wyszło to do końca tak jak jakbym chciał. Miała przechowywać nazwę użytkownika z linku &amp;uzytkownik={r['uzytkownik']}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.