Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Modyfikacja zdjęcia załadowanego ...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ardo
Witam wszystkich, mam taki problem, chciałbym załadować zdjęcie tak by miało swój oryginalny wymiera w x h zmieniając przy tym tylko jego nazwe.

znalazłem coś takiego i wykorzystałem ,

1. $this -> cropImage( 640, 480, 'files/photo/tmp/' . $new_name, $roz, 'files/photo/big/' . $new_name );

jednak jak tu widać ta funkcja modyfikuje wymiar na określony , może kojarzycie jaką funkcje mogę użyć by uzyskać to co chce, czyli załadowanie orginalnego zdjęcia ze zmianą jego nazy.

będę wdzięczny za pomoc jak i sugestie.

nospor
"załadować" czyli co masz na myśli?
Ardo
już wyjaśniam :

jest formularz do formularza dodaje fotkę, fotka zostaje zapisana w bazie jak i plik na serwerze. to znaczy dla mnie załadować, problem mam nie z bazą ale z plikiem. Chce uzyskać oryginalną fotkę , która będzie zapisana pod inną nazwią na serwerze, dzieki tej funkcji .

Poniżej mam zmiane nazwy i zapisanie do określonego katalogu, ale niestety musze podać tam wymiary.

1. 1.$this -> cropImage( 640, 480, 'files/photo/tmp/' . $new_name, $roz, 'files/photo/big/' . $new_name );
nospor
zdjecie to poprostu plik. Jesli chcesz skopiować plik to poprostu używasz copy(). Plik możesz zapisać pod dowolną nazwą również podczas samego uploadu (po wysłaniu formularza) przy pomocy move_uploaded_file()
Ardo
mówisz o czyms takim ?:

1. function uploadPhoto( $name, $tempName, $objectId, $mysql )
  2. {
  3. $roz = array_pop( explode('.', $name) );
  4. $new_name = md5( substr( str_shuffle('1234567890qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmQWERTYUIOPASDFGHJKLZXCVBNM'), 0, 25) ) . '.' . $roz;
  5. move_uploaded_file( $tempName, 'files/photo/org/' . $new_name);
  6. }
  7.  
  8.  
nospor
Tak, move_uploaded_file przenosi tam gdzie chcesz i pod nazwą jaką chcesz
Ardo
dzięki za pomoc ale w tym kodzie mam jakiś błąd a nie wiem jaki, po załadowaniu zdjęcia w katalogu podanym nie ma obrazka. może widzisz w tym kodzie gdzieś błąd, ścieżka jest prawidłowa. Sprawdzałem

pełny kod:

1. if ( $_FILES['photo']['tmp_name'] !== '' )
  2. {
  3. $name = $_FILES['photo']['name'];
  4. $tempName = $_FILES['photo']['tmp_name'];
  5.  
  6. $roz = array_pop( explode('.', $name) );
  7. $new_name = md5( substr( str_shuffle('1234567890qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmQWERTYUIOPASDFGHJKLZXCVBNM'), 0, 25) ) . '.' . $roz;
  8. move_uploaded_file( $tempName, '../files/photo/big/' . $new_name);
  9. }
nospor
Ten temat:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
powinien pomóc w analizie kodu
Ardo
dzieki za opmoc i wskazówki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.