Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Dwie tablice
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
materkamil
Mam skrypt który dzieli zdanie po odstępach np: Ala ma kota = $a[0] = 'Ala' $a[1] = 'ma' - całe je zapisuje do tablicy $a
Potem używam funkcji in_array($_GET['cos'],$a) i sprawdza mi to czy ta wartość z geta jest w tablicy np: słowo "ma".
Jednak wtedy sprawdzam czy słowo z geta jest w tablicy podzielonego zdania.

Ja chciałbym zrobić tak żeby sprawdzać czy w tej tej tablicy podzielonego zdania sprawdzać czy nie ma elementu z tablicy SŁOWA zamiast get. Tzn. mam zbiór słów 'pies','ma','koza' itp. i chciałbym sprawdzać czy jedno z tych słów nie znajduje się w podzielonym zdaniu. Jak to zrobić?
melkorm
array_diff

Jako pierwszy argument to co chcesz, jako drugi to gdzie szukasz, jeżeli wynik działania tej funkcji jest pusty, wszystkie słowa znajdują się w podzielonym słowie.

Jeżeli nie jest puste otrzymasz słowa które nie znajdują się w przeszukiwanej tablicy.

Mały przykład:
  1. $foo = array('pies', 'kot');
  2. $bar = array('ala', 'ma', 'kot');
  3. $xyz = array('pies', 'ma', 'kot');
  4. var_dump(array_diff($foo, $bar));
  5. var_dump(array_diff($foo, $xyz));

PS. Pamiętaj że porównanie tych wartości odbywa się przy pomocy ===, a także od PHP 5.4 gdy jakiś element będzie np. tablicą dostaniesz Notice
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.