Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP][MySQL] Pytania na temat budowy gry.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Deotho
1. W czym została napisana taka gra jak: http://panfu.pl/ - http://mybrute.com/ - http://www.die2nite.com/
Wiem, że na pewno PHP + MySQL, ale nie potrafię ogarnąć czy to Java, JS, AJAX, a może Flash.

2. W czym najlepiej stworzyć coś podobnego do Panfu/MyBrute?

Proszę o nie pisanie nie dasz rady, nie marnuj czasu itp. Mam teraz wakacje więc czas na prawdę rozpocząć porządne szlifowanie języka.
Znam HTML, CSS, podstawy PHP i MySQL i troszkę Flashu.
patrysiek2
Pewnie mieszanka action scriptv
CuteOne
Już o to pytałeś... ba nawet dostałeś odpowiedź

spamer.
Deotho
@up
To było co innego.

@topic
Odpowie ktos?
Gość
chyba javascript + css3 + css5
Deotho
Chyba - domyślać to ja też się mogę. Chodziło mi o sprecyzowanie.
ciekawskiii
99,9 % procent gier jest napisanych w tych samych jezykach wiec po co pytasz? jak nie flash to js/jquery
Rysh
Co to zmieni w czym są napisane? Chcesz pisać klona? Skoro znasz język jakiś to go używaj.
Daiquiri
Deotho, a dlaczego nie mogłeś kontynuować w poprzednim temacie? Jak będziesz chciał zapytać o konstrukcję innej gry założysz kolejny temat smile.gif? Poprzedni temat zamykam jako cross, głównie z uwagi ba fakt, iż w tym "rozbudowałeś" zapytanie. Proszę Cię jednak o nieco bardziej roztropne zakładanie kolejnych wątków.

Co do samego pytania... zanim zabierzesz się za grę, proponuję opanować w znacznym stopniu wybrany język. Bo może się okazać, że zamiast pisać grę, będziesz siedział i dokształcał się z podstaw na bieżąco - co uwierz mi jest bardzo słabym rozwiązaniem, zwłaszcza przy sporym projekcie. Błędy w projekcie, popełnione już na starcie mogą wymusić na Tobie przepisywanie kompletnego skryptu na nowo.

Jedyne co można Ci poradzić to nauka języka, w przypadku php - od kompletnych podstaw programowania strukturalnego, przez operacje na plikach, bazach danych po OOP. Do tego trochę wiedzy z zakresu wzorców projektowych. Jeżeli to Cię zniechęca, to lepiej zająć się czymś innym. W innym przypadku - powodzenia! smile.gif
redeemer
W takich grach trzeba rozgraniczyć aplikację serwera i klienta. Serwer zazwyczaj pisze się w PHP, Javie a nawet w C++, wszystko zależy od skali projektu, założeń, siły produkcyjnej itd. Przy pisaniu klienta gry mamy w zasadzie w tej chwili 4 możliwości:
HTML5+CSS3+JS, Adobe Flash, Java (jako plugin), Silverlight. Pierwsze rozwiązanie powoli wypiera pozostałe (HTML5+CSS3+JS obsługuje większość smartfonów i tabletów), więc jeśli chodzi o aplikacje klienta, to radziłbym się skupić właśnie na nim.
b4rt3kk
Może zacznij od scenariusza gry, żeby wiedzieć co musi realizować przeglądarka, a co serwer? Gdy będziesz to wiedział to już łatwiej określić jakiej będziesz potrzebował technologii czy języka programowania.
ciekawskiii
Ja Ci napisze jeszcze tak skoro Ty chcesz pisac gre... takich gier jak np. smeet.com nie pisze jedna osoba a zespol conajmniej kilkunastu osob, spolki ktore zatrudniaja ludzi i inwestuja grube tysiace jak nie miliony, sam taka gre pisalbys 10 albo wiecej lat a i tak to by sie nie trzymalo kupy. Samemu mozesz jedynie napisac prosta gierke w ktora nikt nie bedzie gral lub w 5 minut zalozyc kolejna gre w stylu mafia.

Tak czy inaczej zycze powodzenia biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.