Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Curl, problem z przesyłaniem zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dark_root
Witam,
próbuje napisać skrypt, który będzie się logował i pobierał informacje z innej strony. Chcę to zrobić przy pomocy curl. Wszysko ładnie działa, tylko mam jeden dziwny problem. Gdy w parametrze CURLOPT_POSTFIELDS chce przesłać zmienne wszystko ładznie działa, gdy sa one zapisane na stałe w kodzie php, czyli:
Kod
$dane ="login=nazwa&haslo=pass&hash=1232"
curl_setopt ($curl, CURLOPT_POSTFIELDS,$dane);

Jednak niektóre zmienne są generowane dynamiczne i nie mogą być ustalone na stałe w kodzie. Gdy próbuję pobrać je w locie i wstawić, kod przestaje działać.
Wyświetliłem to co tam mi się wpisuje, skopiowałem i wstawiłem jako stałą w kodzie to wszystko znów ładnie działa.
Ten sam ciąg a rożne efekty.
Czym to może być spowodowane? Może jakieś problemy z kodowaniem znaków? Chociaż żadnych polskich nie ma.
konrados
Cytat
Jednak niektóre zmienne są generowane dynamiczne i nie mogą być ustalone na stałe w kodzie

A możesz pokazać ten fragment kodu gdzie wykorzystujesz te zmienne?
dark_root
Zmienne te wysyłam odrazu w curlu. Nic z nimi nie robie po wyciągnieciu. Są to wartości pól hidden z formularzy z losowaymi wartościami.
konrados
No ale z jednym kodem nie masz problemu i go pokazujesz, a z drugim masz i go nie pokazujesz... No pokaż kod, który nie działa.
dark_root
Oto i on:
  1. $dane=$HiddenVariable2."=".$HiddenVariable4."15765&action=".$variable1."&tm=".$variable2."&tmhash=".$variable3."&wait=".$variable4."&waithash=".$variable5."&upidhash=".$variable6;
  2. curl_setopt ($curl, CURLOPT_POSTFIELDS,$dane);

wink.gif

Nazwy zmiennych inne niż wyżej bo w tym kodzie jest oryginał kodu a ten w pierwszym kodzie to był przykład.
konrados
No wygląda dobrze... ale zrób jeszcze tylko:
  1. echo $dane;die();

Żebyś się upewnił.
dark_root
Zmienna wyskakuje dobra. Jak skopiuje to co się wyświetli i wstawie jako stałą w kodzie to śmiga.
Zauważyłem też, że kasowanie cookie też pomaga coś, chociaż to są jakieś smieciowe ciastka: _utma, _utmb, _utmc, _utmz.
Jednak z tym tez tak dziwnie. Raz pomoże a raz nie. Nie wiem zupełnie co z tym począć.
konrados
Cytat
Zmienna wyskakuje dobra. Jak skopiuje to co się wyświetli i wstawie jako stałą w kodzie to śmiga.

Nie, poddaje się co_jest.gif
Może ktoś inny pomoże, ja nie mam pojęcia co to może być.
dark_root
Problem rozwiązany, chodziło o czas przesyłania zmiennych. Musiałem wywowałać kilkusekundowe opóźnienie i ładnie śmiga.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.