Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] ustawianie zmiennych w klasie, wydajność
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KCG
Mam klasę:
  1. class klasa {
  2. var $zmienna1;
  3. var $zmienna2;
  4. (...)
  5. public function ustaw_zmienne() {
  6. $this->zmienna1 = array(...);
  7. $this->zmienna2 = array(...);
  8. }
  9. }

Zastanawiam się, czy jest to różnica czy funkcję ustaw_zmienne() wywołam w __construct(), czy wywołam ją ręcznie tylko wtedy, kiedy jest mi to potrzebne. Załóżmy, że ustawienie tych zmiennych jest konieczne tylko 2/5 przypadków użycia klasy. Wydajność skryptu się zmienia? Jeśli nie wywołuje tej funkcji niepotrzebnie, pamięć nie jest zajmowana?
SmokAnalog
Dopóki nie wywołasz tej metody, zmienne będą cały czas przechowywały wartość NULL. I masz rację - oszczędzasz pamięć i skrypt nie wykonuje niepotrzebnych operacji. Bardzo dobry pomysł.
konrados
Jeśli nie wykorzystujesz tej klasy milion razy przy każdym requeście, to takie "optymalizacje" są bez najmniejszego znaczenia, różnica wyniesie zapewne jakieś 0.001 ms.

Największym problemem jak chodzi o wydajność są zapytania do baz danych, to one są wąskim gardłem, a nie php.

Chyba. że inicjalizując te zmienne, wykorzystujesz jakieś funkcje, które wykorzystują inne funkcje etc.
KCG
Dzięki za potwierdzenie mojej hipotezy. Pytanie bardziej teoretyczne, po prostu zastanawiałem się nad tym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.