Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z rozpoczęciem sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bezkarny.j
Witajcie koledzy i koleżanki,
jestem na etapie "nauki" PHP. Sam kod jako tako rozumiem, ciężej z napisaniem czegoś z sensem, ale póki co się staram. A więc tak: tworzę stronę, która po logowaniu (bez rejestracji, dane prosto z bazy MySQL, wprowadzone ręcznie) wyświetli mi kolejną stronę, zablokowaną tylko dla zalogowanych osób. No i tu się pojawia mój problem, gdyż to nie działa. Przeczytałem na kilku forach - nawet tutaj - kilka wiadomośći na temat sesji. Ustawiłem session_start(); na samiutkim początku, ale to nic nie daje, a do tego pojawia mi się błąd:
Cytat
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at

Próbowałem wstawić do każdego pliku .php z osobna, ale to nic nie daje tak samo jak umieszczenie kodu w configu oraz include do każdego pliku .php - wciąż mi pokazuje ten sam błąd. Poszukałem znowu na forach i znawcy pisali, że nie może przed session_start(); znajdować się nic innego, nawet spacja. Ale sprawdziłem i to i faktycznie rozpoczęcie sesji jest pierwsze!

Więc moje pytanie brzmi: czy jest ktoś na tyle odważny, że w sposób łopatologiczny (najlepiej na przykładach) wytłumaczy mi:
a) dlaczego start sesji mi nie działa i pojawia mi się błąd?
cool.gif jak temu zaradzić?

Dodatkowym pytaniem jest: jak przypisać wypełniony formularz przez użytkownika, a następnie zliczyć jego statystyki i wyświetlić ostatnio wprowadzone dane w wyznaczonym/przypisanym dla niego miejscu? smile.gif (Jeżeli dla tego pytania muszę założyć nowy temat to założę, więc proszę moderatora i informacje.)

Pozdrawiam,
Bezkarny Dżej.
ciekawskiii
w czym edytujesz pliki? pobierz sobie notepada++ i koduj pliki w UTF-8 bez BOM, pamietam niedawno taki temat i to powodowalo blad.

dodatkowa odpowiedzia jest nauczenie sie podstaw mysql zeby zapisac dane a pozniej je wyswietlic:D
bezkarny.j
Bingo! Mam Notepad++ i właśnie tam był błąd. Wszystko zakodowało mi w UTF-8, ale z BOM. Dopiero przekonwertowanie dało rezultat. Co dziwne bo zawsze mi od razu zapisywał bez BOM. No cóż teraz walczę z powiązaniem danych z formularza do konta. Ale to już sobie poradzę metodą prób i błędów. smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.