Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: animowane gify
Forum PHP.pl > Forum > PHP
papierowymotyll
Witam, mam pewien problem. Na stronie nie wyświetlają się animowane gify, trzeba kliknąć "play" - jest to pewnie błędna konfiguracja serwera ( przykład http://omajgat.pl/poczekalnia/1 ) - mógłby mnie ktoś nakierować, które funkcję w php.ini są za to odpowiedzialne? Z góry dzięki za pomoc!
batman
Proszę poprawić tytuł na opisujący problem. W przeciwnym wypadku, temat zostanie zamknięty.
markonix
Nie, po prostu masz tak zaprogramowaną aplikacje (JS).
Jak masz z nią problem to kontaktuj się ze sprzedawcą/twórcą.
franki01
Cytat(markonix @ 11.07.2012, 10:31:08 ) *
Nie, po prostu masz tak zaprogramowaną aplikacje (JS).

Bzdura, w czystym JS nie da rady czegoś takiego zrobić. Rzecz jest prosta. Przy przesyłaniu pliku na serwer, imagecreatefromgif otwiera tylko pierwszą klatkę gifu. Zapisujesz na serwerze oryginalny gif (ruchomy) + pierwszą klatkę z filmu (imagecreatefromgif + imagegif). Przy prezentacji wyników, na stronie wyświetlasz ten drugi obrazek z nałożonym przyciskiem play. W momencie naciśnięcia, javascriptem ładujesz ruchomy gif i podmieniasz ten obrazek, ukrawając play. Tylko musisz pamiętać, żeby obrazek zaczynało ładować dopiero w momencie naciśnięcia play. Sprawi to, że film będzie odtwarzał się od samego początku, a nie od połowy oraz strona będzie ładowała się dość szybko, nie pobierając od razu wszystkich ruchomych gifów.
markonix
Cytat(franki01 @ 13.07.2012, 22:02:39 ) *
Bzdura, w czystym JS nie da rady czegoś takiego zrobić.

Ludzie człowieku, troszkę domyślności.
Nic nie pisałem o tym, że całość jest zrobiona w JS tylko najważniejszy fakt "uruchamiania GIF".
Wchodzę w FireBug, klikam play, widzę że zachodzą operacje w DOM to informuje uprzejmie, że to nic ma wspólnego z konfiguracją serwera.
Nie wnikałem w ogóle w tematykę tworzenia miniaturki bo zamiarem autora jest uruchamianie GIFów po wejściu na stronę jak w większości tego typu serwisów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.