Nathyrra
21.07.2012, 08:54:32
Mam zrobiony mały portal. Używałam programu xampp, wiec wszystko dzialało na localhoscie. Chciałabym umieścić portal w internecie ale nie bardzo wiem jak to zrobić w przypadku plików bazy danych. Wrzucić je bezpośrednio ftp'em na serwer? Które pliki dokładnie odpowiadają za poprawne dziłąnie mojej bazdy danych i zawierajątabele wraz ze wszystkimi ustawieniami? Pliki .frm?
csharp
21.07.2012, 09:24:41
zapewne masz tam jakiś program graficzny np. phpMyAdmin
wyeksportuj sobie dane w formacie np. SQL i zaimportuj w ten sam sposób na serwerze.
serwer ftp / baza mysql to zupełnie dwie inne rzeczy, więc przenoszenie jakiś tam plików nic Ci nie da.
Używasz XAMPP więc chodzi Ci o MySQL? Bazy danych nie wrzucasz na ftp, musisz ją zaimportować. Jaki masz serwer? Jeżeli to konto www to w panelu na pewno masz jakąś podstonę mysql, phpmyadmin czy coś takiego.
http://127.0.0.1/phpmyadmin/ wchodzisz tu, wybierasz swoją bazę i robisz eksport do pliku. Na serwerze wchodzisz do phpmyadmin i tam importujesz ten plik.
http://webmade.org/porady/phpmyadmin-przen...anych-mysql.php
ftopter when
21.07.2012, 10:27:07
Rzeczywiscie na friko.pl. gdzie chce założyć stronę jest phpMyAdmin i wszystko co jest potrzebne do zarządzania bazą danych. Mam tylko problem z importem swojej bazy.
Wyrzuca komunikat: #1044 - Access denied for user '1342860944_f'@'%' to database 'ff' , gyd próbuję zaimportować wcześniej wyeksportowaną bazę.
Jeszcze jedno pytanie: jeśli za każdym razem do łączenia sięz bazą danych używałam paratetru 'localhost' oraz nazwy użytkownika z xamppa, to po wrzuceniu stronki an serwer, będę musiała wszędzie to pozmieniać? Co wpisuje się zamiast localhost?
sobol6803
21.07.2012, 11:22:20
Oczywiście musisz łączenie się z bazą skonfigurować na nowo, no chyba, że są te same nazwy i hasła.
Gość
21.07.2012, 11:43:36
A co zrobić z komunikatem: #1044 - Access denied for user '1342860944_f'@'%' to database 'ff' podczas importu?
Mephistofeles
21.07.2012, 11:57:44
Wpisać poprawne dane dostępu do bazy.
Gość
21.07.2012, 12:00:51
Mam tylko możliwośc wyeksportowania bazy z phpMyAdmin w xamppie i zaimportowanie ich do phpMyAdmin na serwerze. Nie widze żadnej opcji ustawiania dostępu do bazy, chyba, że mam to zrobić w samym MySQL.
sobol6803
21.07.2012, 12:29:09
Przeważnie nie dostajesz roota, tylko masz założone konto na mysql z hasłem i nie możesz zmieniać uprawnień. Sprawdź, czy poprawne dane wpisujesz.
csharp
21.07.2012, 16:26:17
może friko ma włączoną blokade na takie rzeczy ;d kup sobie normalny serwer bo na darmowych są zawsze jakieś problemy..
Albo otwórz ten plik i wrzuć w "SQL" w PMA.
d3ut3r
21.07.2012, 16:58:35
Ze swojego komputera wyeksportuj wszystkie tabele czyli wchodzisz w swoim phpMyAdmin do bazy jeżeli w widoku masz listę tabel wówczas wybierasz eksport (chodzi o to żeby w pliku sql który pobierzesz nie było poleceń create database i use) następnie logujesz się do phpMyAdmin na hostingu, podobnie klikasz / wybierasz z listy swoją bazę danych i nad spisem tabel w głównej części widoku klikasz import.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.