Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Odwiedziny botów google, msn itp na stronie -> jak usunąć je ze statystyk ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Greg23
Nawiązując do mojego poprzedniego posta dotyczącego tworzenia rankingów popularności
podstron serwisu.

Mój skrypt zlicza ile razy dana podstrona była wyświetlona.
Zauważyłem, że większość wizyt generują boty. Nie chcę ich brać pod uwagę przy obliczeniach.

Zrobiłem coś takiego:
  1. if ($user_ip != '66.249.71.25') {
  2. instrukcje
  3. }

Jednak ip do wyeliminowania są dziesiątki albo i setki.
Czy jest jakaś prosta metoda na nie branie pod uwagę wizyt botów ?
Odpada zablokowanie botów w robots.txt, gdyż strona musi być widoczna dla pająków.
d3ut3r
Znalazłem taką listę

http://www.himmera.com/Web/Complete_User_a...st_strings.html

teraz wystarczy sprawdzać czt UserAgent zawiera w sobie dany tekst i jeżeli tak uznać za bota jeżeli nie uaktualniać statystyki. Gdzieś widziałem klasę do tego z bogatą bazą ale nie mogę znaleźć :/
Greg23
Spooro tego.
Ciężko będzie mi to ogarnąć.

Tyle botów i tak chyba mnie nie odwiedza.
Może na początek ręcznie obczaje jak dużo botów odwiedza moją stronę.
Jak na razie mam 3 adresy ip i problem bo jeden w/w sposobem spokojnie mogę wyeliminować, ale jeśli chcę dodać kolejne:

1. if ($user_ip != '66.249.71.25' || $user_ip != '157.55.16.221') {

To mi już w ogóle to nie działa a to:

1. if ($user_ip != '66.249.71.25') {

działa.

Dlaczego nie działa mi 'lub' -> || questionmark.gif

d3ut3r
Co do warunku to musisz sprawdzić czy IP jest różne od 66.249.71.25 i czy jest różne od 157.55.16.221 więc powinieneś użyć && ale badanie IP to na prawdę kiepski pomysł, lepiej sprawdzać useragent (nadal szukam tej klasy smile.gif )
Greg23
No tak && smile.gif
Gdybyś znalazł tą klasę byłbym wdzięczny biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.