Witam i o pomoc pytam :-)
Ostatnio zainteresowalem sie tematem optymalizacji stron WWW.
Googlajac i czytajac rozne watki postanowilem zainstalowac Yslow i kilka innych narzedzi.
Poniewaz programy ladnie pokazuja gdzie sa waskie gardla - mniej wiecej wiem co nalezy poprawic. Problem w tym ze nie do konca wiem jak.
- style CSS
npaisane jest ze trzeba w osobnych plikach (a najlepiej aby polaczyc w jeden plik aby zmniejszyc ilosc zapytan lub importow), poczym czytam ze dobrzejest umiescic kod css w headzie strony
Pytanie: czy ze wzgledu na wydajnosc lepiej dac sytl w kodzie strony czy w zewnetrzynm pliku. Jesli troche tu a troche tu to czym sie kierowac wybierajac style do wpisania w kodzie ?
- kod Javascript
Tu tez doczytalem ze generalnie lepiej wszystko w 1 pliku wczytywanym gdzies w dole strony
Pytanie: Jesli ktos uzywa np jQuery + TinyMCE(z pluginami) + Lightbox+costam jeszcze (w sumie ok 1MB danych JS) jak optymalnie i szybko wczytywac te dane ?
- Etagi a Expire
Gdzies wyczytalem, że generalnie etagi mozna sobie odpuscic na rzecz Expire
Jak juz wczesniej pisalem troche danych mam do pobrania wiec chcialbym je pobrac raz i uzywac bez ponownego pobierania przez np 24h - z wyjatkiem plikoww graficznych ktore powinny byc walidowane. Ale nie wiem jak to ustawic.
Sporo czytalem na ten temat ale nie wiem jak ogarnac to praktycznie. Czy moge prosic o jakas podpowiedz w tym temacie ?
pozdrawiam
Grzegorz