Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Proszę o pomoc w sformułowaniu zapytania dot. wyszukiwania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bartek91
Proszę Was o pomoc, ponieważ nie wiem jak zrobić to najlepiej.
Posiadam stronę z przepisami kulinarnymi i zamierzam wprowadzić taką funkcję, że wybieramy 3 (lub do 3) składniki, które mamy w lodówce/kuchni i otrzymujemy przepisy, w których znajdują się te składniki.
W bazie danych znajduje się tabela 'przepis' a w nim pola tekstowe 'składniki' i 'sposób przygotowania'.
Kombinowałem coś z LIKE %skladnik1% OR %skladnik2% OR %skladnik3%
ale nie mam pomysłu jak zrobić żeby jak najbardziej optymalne było to wyszukiwanie i żeby zwracało to czego oczekujemy, czyli przepisów z tymi składnikami. Bo np ciężko będzie znaleźć coś jak podamy np składniki: ryż, makaron i chleb.
CuteOne
Stwórz tabele indeksującą:
id | id_przepis | skladnik

Zapytanie powinno grupować wyniki po id_przepis dzięki temu będziesz mógł wybrać tylko te, które posiadają najwięcej trafień(najwięcej wierszy z tym samym id_przepis)

@edit

przecież to już napisałem sleep.gif
serdelinho
to by bylo troche klopotliwe... chociaz mogloby sie udac... stworzyc taka tabele, tylko musi miec relacje z przepisami, i wtedy wybrac te id_przepis ktore powtarzaja sie najczesciej... musisz pokombinowac smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.