Posiadam swój czat gg i mam pewien problem z banowaniem.
Orginalna funkcja wygląda tak:
function cmd_ban() { if($user['rank'] < 3) $api->reply($text->dialog('no_rights'), 0, 1, 1); $select = $db->query("SELECT id, nick, rank, banned, online FROM users WHERE nick LIKE '".$parts[1]."' LIMIT 1"); @ $secuser = $select->fetch_assoc(); if($select->num_rows == 0 || $secuser['rank'] >= $user['rank'] || $secuser['online'] == 0 || $secuser['banned'] == 1) $api->reply($text->dialog('no_rights'), 0, 1, 1); $ban = $db->query("UPDATE users SET online=0, banned=1 WHERE id=".$secuser['id']." LIMIT 1"); $api->send($main->nick($secuser['nick'], $secuser['rank']).' '.$text->dialog('banned_by').' '.$main->nick($user['nick'], $user['rank']));
Chciałem zrobić coś, aby wyświetlało takze powód zbanowania, więc dodałem dodatkową kolumnę w MySQL "reason" i funkcja wygląda tak:
function cmd_ban() { if($user['rank'] < 3) $api->reply($text->dialog('no_rights'), 0, 1, 1); $select = $db->query("SELECT id, nick, rank, banned, online, reason FROM users WHERE nick LIKE '".$parts[1]."'LIMIT 10"); @ $secuser = $select->fetch_assoc(); if($select->num_rows == 0 || $secuser['rank'] >= $user['rank'] || $secuser['online']=0|| $secuser['banned'] == 1) $api->reply($text->dialog('no_rights'), 0, 1, 1); $txt=$parts[2]; $ban = $db->query("UPDATE users SET online=0, banned=1, reason=$txt WHERE id='".$secuser['id']."'LIMIT 10"); $api->send($main->nick($secuser['nick'], $secuser['rank']).' '.$text->dialog('banned_by').' '.$main->nick($user['nick'], $user['rank']).' '.$text->dialog('banned_for').' '.$txt);
Problem jest w tym, że po dodaniu "reason=$txt" w 11 linijce funkcja przestaje działać.
Po wpisaniu .ban nick powód wyświetla "<NICK> Zostal(a) zbanowany przez <##NICK> Powod: XXX" , ale nie banuje..