Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Odkodowanie hasła md5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Koder-
W przypadku gdy ktoś zapomni hasła doo serwisu chciałbym zrobić opcję przypomnienia, która będzie wysyłana na maila. Hasło trzymam zakodowane metodą Md5 w bazie danych. Jak odkodować je na potrzeby przypomnienia?
CuteOne
nie da się. MD5 to nie zakodowanie czegoś tylko hashowanie. Poczytaj o tym na google
darko
Nie odkodujesz, możesz jedynie znaleźć kolizję. Jeśli chcesz używać haseł, które można rozszyfrować (odkodować) - użyj - mcrypt i któregoś z algorytmów dwukierunkowych (np. AES ) albo base64 Zobacz pełną listę
artekp999
Ja opcję przypominania na swojej stronie stworzyłem za pomocą kilku losowych znaków które zahaszowałem
hasz zapisałem do bazy a wcześniej wygenerowane znaki wysłałem na e-maila jako nowe hasło które musi zmienić przy pierwszym logowaniu
Dominator
Po co kodować hasło, skoro chcesz je odkodować ? Gdzie bezpieczeństwo ?
thek
Jeśli stosuje nietypowe algorytmy, to trudniej kodowanie rozgryźć. Wtedy przejęcie samej bazy lub jedynie plików na serwerze niewiele daje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.