Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kubuntu 12.04 przegrzewa lapka
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nospor
Wiem, że są lepsze fora na takie pytania, ale pytałem w paru miejscach i nic nie pomogło. Przegooglałem wiele stron i też żadne z rozwiązań nie pomogło. Pytam więc tu.... może się uda smile.gif

Do tej pory miałem kubuntu 10.10 Wszystko śmigało aż miło nie było żadnych problemów. No ale mamy już 12.04 więc stwierdziłem, że czas najwyższy zaktualizować no i pojawił się poważny problem:
po pół godzinie temperatura procka wynosi ponad 80% i w ciągu następnej pół godziny dochodzi do 90 po czym laptop się sam wyłącza. Dodam, że wówczas nie gram w żadne gry, które mogłyby obciążyć system. Poprostu przeglądam internet.
Patrząc na procek to nic go nie obciąża. Ale ewidnetnie coś zżera kupę energii, bo gdy mam wyłączone zasilanie, to bateria wciągu pół godziny jest prawie cała rozładowana.

Karta graficzna to ATI Mobility Radeon HD4650
procek: (zrzut z cpuinfo)
Kod
processor       : 1
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 23
model name      : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T6500  @ 2.10GHz
stepping        : 10
microcode       : 0xa07
cpu MHz         : 1200.000
cache size      : 2048 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
scanner
A co z temperaturą innych podzespołów?
O prewencyjne odkurzenie otworów wentylacyjnych z grzeczności (tongue.gif) nie zapytam.
Wentylatory działają?

Może jakiś sterownik się na czymś zapętla?
nospor
Na windows wszystko działa. Dochodzi do takiej sytuacji, że jak mi na linux sie zgrzeje procek to wchodzę na windows by go schłodzić....
Poza tym przegrzewać się zaczął od razu po aktualizacji do 12.04 Gdy miałem 10.10 to wszystko działało.

Inne podzespoły temperaturę mają ok.
scanner
nic tylko wyłączać po kolei wszystkie demony, jak to nic nie da, patrzeć na sterowniki
Evinek
Wyczytałem coś takiego:
Cytat
Netbook to loteria, jeden linux działa, inny się sypie, inny przegrzewa podzespoły. Ludzie mawiają, że nowe Ubuntu 11.10 niezbyt na przenośne komputery się nadaje.

http://forum.komputerswiat.pl/topic/25473-jaki-linux/
Nie wiem ile w tym prawdy może być bo się nie znam.
abort
Poprzyglądaj się, co tam takiego się dzieje w systemie. acznij od top (czy coś nie jeździ po CPU), sprawdź za pomocą free, czy swap nie jest za bardzo obciążany, ewentualnie za pomocą sar spróbuj popodglądać te statystyki na żywo (polecam przeglądnięcie http://www.thegeekstuff.com/2011/03/sar-examples/#more-7422 - dość fajny opis).

Zresztą, z Twojego opisu wynika, że CPU się nudzi - a jednak "coś" powoduje, że laptop ma ponadprzeciętny apetyt na energię. Jak dla mnie kierunki poszukiwań są dwa: dysk lub karta graficzna (sterownik w systemie). Niestety, Ubuntu nie znam. Ale spróbuj wrócić np. z wersjoą Xorg do wersji z wcześniejszego Ubu. Może pomoże...

toffiak
Podczepię się pod temat, miałem podobny problem ta sama karta, ta sama wersja ubuntu. Problem rozwiązałem częściowo instalacja sterowników ati oraz ustawienie karty graficznej na maksymalny czas pracy akumulatora.
Od tej pory temp. procesora w bardzo gorące dni ~30 stopni w nasłonecznionym pokoju wynosi maksymalnie 55 stopni, niestety musiałem przyciąć procesor do 50%, podobnie miałem na windowsie więc żadna różnica.

Problem częściowo rozwiązałem ponieważ laptop wciąż się grzeje, nie od strony procesora i karty graficznej ale od prawej strony gdzie umieszczony jest dysk twardy i karta sieciowa, choć winię raczej za ten stan rzeczy dysk twardy, tutaj rozwiązanie nie znalezłem.

Dla procesora używam tego choć niektórzy zalecają jupitera

Temat dotyczy kubuntu więc nie wiem czy te widgety będa działać, ale napewno jest coś podobnego dla kde.
nospor
Cytat
Problem rozwiązałem częściowo instalacja sterowników ati oraz ustawienie karty graficznej na maksymalny czas pracy akumulatora.
Możesz podać które konkretnie sterowniki zainstalowałeś?
I gdzie zmieniałeś te ustawienia karty graficznej?
sazian
spróbuj dać sudo powertop
kabel zasilający musi być odłączony

powinno pokazać które podzespoły/programy zżerają najwięcej prądu
toffiak
Cytat(nospor @ 1.08.2012, 18:42:39 ) *
Możesz podać które konkretnie sterowniki zainstalowałeś?
I gdzie zmieniałeś te ustawienia karty graficznej?

Sterownik z repozytorium, najnowsza wersja, wraz z nim zainstalowany został graficzny panel administracyjny i z tego co pamiętam od razu musiałem włączyć funkcję PowerPlay, zegary GPU i RAM spadły do tej samej wartości co na Windowsie.
nospor
Cytat
Sterownik z repozytorium, najnowsza wersja
a mozesz podać jak tego dokonałeś? Jedyne sterowniki jakie jakie ja znalazłem to w necie z rozszerzeniem .run
W repo nic nie znalazłem. Jakie trzeba dodać repo i jak nazywają się tam te sterowniki?

powertop:

overview

iddle stats

frequency stats

device stats

tunables

Nic mi to nie mówi... no może prócz tego, że mam chyba za czesto wybudzanie z uśpienia
toffiak
Tak jak pisałem wcześniej nie korzystam z kde tylko gnome a tam wystarczyło wejść w panel "Ustawienia systemu" a następnie "Dodatkowe sterowniki" i z wyświetlonej listy wybrać rekomendowany sterownik.

Sterownik pobrał się i zainstalował sam, a mnie pozostało włączyć funkcję PowerPlay.
sazian
Cytat(nospor @ 2.08.2012, 08:24:09 ) *
Nic mi to nie mówi... no może prócz tego, że mam chyba za czesto wybudzanie z uśpienia

szczerze to mi też niewiele biggrin.gif
ale odnoszę wrażenie że to przynajmniej częściowo wina opery, spróbuj na jakiś czas zmienić przeglądarkę

a co do sterowników to zawsze najlepsze są u producenta
www2.ati.com/drivers/legacy/12-6/amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.zip
nospor
Cytat
ale odnoszę wrażenie że to przynajmniej częściowo wina opery, spróbuj na jakiś czas zmienić przeglądarkę
Bez przesady.... zrobiłem print screena akurat gdy opera wskoczyła w "moment" smile.gif

Cytat
a co do sterowników to zawsze najlepsze są u producenta
www2.ati.com/drivers/legacy/12-6/amd-driver-installer-12.6-legacy-x86.x86_64.zip
Dokładnie ten sterownik mam zainstalowany.

Zaniosłem lapka do serwisu na pełne czyszczenie... okazało się, że było lekko konieczne wink.gif
Nie zmienia to faktu, że najnowsze kubuntu zżera więcej mocy i obciąza bardziej procka w porównaniu do wersji wcześniejszej czy też do windowsa. Na dodatek źle zarządza wiatraczkiem od procka, przez co dochodziło do przegrzania.
Teraz, gdy mam wyczyszczony porządnie laptop, to temperatura nie wzrasta na tyle, że wiatrak miałby chodzić na pełną moc i tylko dzięki temu kubuntu zostaje jako system. A jeszcze dziś rano przymierzałem się do ubuntu lub w ostateczności windows.... ale durne UNITY w ubuntu odstraszyło mnie na tyle, ze poleciałem do serwisu wink.gif

sazian
no to zostaje gnome-shell tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.