Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: apache2, eaccelerator i 2 virtualhosty
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
matiszon
Witam. Wgrałem sobie eaccelerator na serwer. W phpinfo pokazuje że "with eAccelerator v1.0-dev, Copyright ? 2004-2012 eAccelerator, by eAccelerator".
No i odpalam ten control panel co jest dostarczony razem z eacceleratorem. I pokazuje mi cachowane skrypty, niby ok. Ale tylko z pierwszej domeny. Pierwsza domena prowadzi do katalogu var/www/ a druga do var/www/xyz.

I jeszcze jedno mam pytanie, po wejściu w katalog bez pliku index mam "Forbidden". Jak moge temu zaradzić żeby wylistowało pliki?
abort
Cytat(matiszon @ 1.08.2012, 18:10:33 ) *
I jeszcze jedno mam pytanie, po wejściu w katalog bez pliku index mam "Forbidden". Jak moge temu zaradzić żeby wylistowało pliki?

Taka mała uwaga odnośnie wirtualek: ja tam wolę robić wirtualki "na tym samym poziomie", czyli np:
/var/www, a w środku katalogi od wirtualek w taki sposób, że żadne nie zachodzą na siebie.
Jak już zrobie takie rzeczy, to wywalam /var/www jako rootdir domyślnego serwera.
Oczywiście możesz mieć inne zdanie na ten temat.

A odnośnie listowania plików w przypadku braku index.[html,php,whatever], to powinno pomóc:
Kod
<Directory "katalog">
    Options Indexes
</Directory>
matiszon
No właśnie też przeniosę te strony na jeden poziom tylko mi się strasznie powoli zbierało, jeszcze dzisiaj pół dnia konfigurowałem mpm-worker + fastcgi a i tak mi dalej dużo ramu zżera :/. Może ktoś podsunie jakiś poradnik dobry do konfiguracji mpm-workera

heh, tak indexes w options no tak miałem tylko teraz zajrzałem że w folderze domeny był .htaccess który wyłączał indexes biggrin.gif

Jeszcze jedno pytanie mam. Jak w ubuntu za pomocą ssh zarządzać programami które uruchamiają się przy starcie? Ponieważ nie uruchamia mi się mysql i uruchamia mi się nginx (który nasłuchuje na porcie 80 i blokuje mi start apache2 przez to, tego nginx chciał bym odinstalować.)
abort
Cytat(matiszon @ 2.08.2012, 00:15:12 ) *
Jeszcze jedno pytanie mam. Jak w ubuntu za pomocą ssh zarządzać programami które uruchamiają się przy starcie? Ponieważ nie uruchamia mi się mysql i uruchamia mi się nginx (który nasłuchuje na porcie 80 i blokuje mi start apache2 przez to)

Ubuntu nie znam, ale Ubuntu jest debianowaty, a Debiana trochę znam, choć nie pracuję na nim w GUI smile.gif
Jest bardzo fajne konsolowe narzędzie do tego celu, rcconf się nazywa. Potestuj (może będziesz musiał doinstalować)

matiszon
ok dzięki, za pomocą rcconf wyłączyłem co nie potrzebne i odinstalowałem nginx ale mimo że mysql dodany do autostartu to sam nie startuje tongue.gif coś będę kombinował wink.gif. I przeniosłem sobie strony na ten sam poziom.
abort
Jak dodany do autostartu, to musi wystartować. No chyba że przy starcie się z jakiegoś powodu wyburacza. Tak czy inaczej, warto zerknąć w logi.
matiszon
Rozwiązałem problem eacceleratora biggrin.gif

zrobiłem następującą strukturę katalogów:
/var/www/domena1 - pierwsza domena
/var/www/domena2 - druga domena
/var/www/eac - panel eaccelerator

i w php.ini przy konfiguracji eacceleratora
eaccelerator.allowed_admin_path="/var/www/eac/control.php" - ustawia się tu z kąd ma być dostęp do administrowania

i w httpd.conf
Alias /eac "/var/www/eac"

i teraz ja wywołam
domena1.pl/eac/control.php - to konfiguruje eaccelerator dla domeny1 i na odwrót dla domeny2

Tylko jeszcze problem z tym mysql'em, nie tworzy logów :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.