mam taki kod:
Kod
<?php
CONNECT TO DATABASE...
$prefix="gazeta_";
$tab_wyd=mysql_query("SELECT * FROM ".$prefix."wydania WHERE id=(SELECT max(id) FROM ".$prefix."wydania) AND data_zamkniecia<=DATE_FORMAT(NOW(), '%Y-%m-%d %H:%i:%s')");
if(mysql_num_rows($tab_wyd) > 0)
{
echo "<table cellpadding=\"2\" border=1>";
while($r = mysql_fetch_assoc($tab_wyd)) {
echo "<tr>";
echo "<td>".$wyd=$r['id']."</td>";
echo "<td>".$r['numer']."</td>";
echo "</tr>";
}
echo "</table>";
}
//do tego momentu wszystko dziala ok - elegancko sie wyswietla
$wynik_blad = mysql_query("SELECT * FROM ".$prefix."ogloszenia WHERE id_wydania='".$tab_wyd[0]["id"]."' AND liczba_pozostalych_emisji>0") or die('Blad zapytania');
$wynik_ok = mysql_query("SELECT * FROM ".$prefix."ogloszenia WHERE id_wydania='".$wyd."' AND liczba_pozostalych_emisji>0") or die('Blad zapytania');
// zamykamy połączenie
mysql_close($connection);
?>
CONNECT TO DATABASE...
$prefix="gazeta_";
$tab_wyd=mysql_query("SELECT * FROM ".$prefix."wydania WHERE id=(SELECT max(id) FROM ".$prefix."wydania) AND data_zamkniecia<=DATE_FORMAT(NOW(), '%Y-%m-%d %H:%i:%s')");
if(mysql_num_rows($tab_wyd) > 0)
{
echo "<table cellpadding=\"2\" border=1>";
while($r = mysql_fetch_assoc($tab_wyd)) {
echo "<tr>";
echo "<td>".$wyd=$r['id']."</td>";
echo "<td>".$r['numer']."</td>";
echo "</tr>";
}
echo "</table>";
}
//do tego momentu wszystko dziala ok - elegancko sie wyswietla
$wynik_blad = mysql_query("SELECT * FROM ".$prefix."ogloszenia WHERE id_wydania='".$tab_wyd[0]["id"]."' AND liczba_pozostalych_emisji>0") or die('Blad zapytania');
$wynik_ok = mysql_query("SELECT * FROM ".$prefix."ogloszenia WHERE id_wydania='".$wyd."' AND liczba_pozostalych_emisji>0") or die('Blad zapytania');
// zamykamy połączenie
mysql_close($connection);
?>
i teraz tak, w zapytaniu $wynik_blad wykorzystując $tab_wyd[0]["id"] nie otrzymuje zadnych rekordów.
w zapytaniu $wynik_ok wykorzystujac $wyd wszystko jest poprawnie. Możecie mi wyłożyć jak krowie na miedzy dlaczego tak jest? Bo nie bardzo czaje. Od razu mowie ze to moje poczatki z php.
z góry dzieki