Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][MySQL][PHP]Profesjonalny web-projekt krok po kroku metoda "kto pyta nie bladzi".
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LAMP
Witam szanowne grono Forumowiczów.
Na wstępie chciałbym się przedstawić i opisać Wam moja Idee.
Mam 30 lat, interesuje się Informatyka oraz nowymi technologiami i jestem pod wielkim wrażeniem wolnej wymiany informacji. Mój nick to Eldorado – ale jest już niestety zajęty. Ale dość o mnie.
W internecie / google / i na Forach znaleźć można wiele ciekawych informacji z wielu dziedzin informatyki.
Chciałbym stworzyć swój pierwszy profesjonalny portal oparty na Linux-Apache-MySQL-PHP.
Posiadam trochę wiedzy, lecz przyznać się musze, iż oprócz paru projektów na zaliczenie nie zbudowałem nic profesjonalnego, a właśnie na tym mi zależy.
Większość z Was profesjonalne stronki ma już zapewne za sobą a i domyślam się ze znajda się tutaj pracownicy portali, którzy ciągle optymalizują swoje serwisy. Właśnie takich forumowiczow prosiłbym o współprace. Dzięki państwa wypowiedziom a raczej odpowiedziom powstanie wyśmienity „manual”, z którego każdy przyszły Internauta metoda kopiuj-wklej będzie w stanie stworzyć swój własny optymalnie zbudowany portal bądź nauczy się jakich funkcji i rozwiązań unikać.

Show must go on.
Moje pierwsze pytanie do szanownego grona to, czy wasze portale/ serwisy wykorzystują permanentnie funkcje include?
W przykładowym portalu wiele części się powtarza.
Myślę ze praktyczne byłoby stronę „pociąć” na kawałki i includowac.
Przykład:
Plik index.php3

1.  
  2. <?php
  3. include 'naglowek.php3';
  4. include 'reklama.php3';
  5. include 'index_tresc.php3';
  6. include 'reklama.php3';
  7. include 'stopka.php3';
  8. ?>
  9.  

Jest to standardowe działanie? A może wręcz przeciwnie nie powinno tak budowac się serwisow?
nospor
No raczej bez include/require ani rusz. Gdyby nie to, to nie powstał by żaden duży serwis.
bpskiba
Oczywiście includy są niezbędne, chociaż znacznie bezpieczniej jest używać include_once

Jeżeli natomiast jakikolwiek plik na wyglądać jak Twój przykład (index.php3), to.......... olaboga
Obecnie w php pisze się obiektowo i obowiązują wzorce, które znajdziesz we frameworkach

zacznij może tutaj
http://wortal.php.pl/Wortal/Artykuly/PHP/P...poczatkujacych5
LAMP
Dziękuje za tak szybka odpowiedz.
Moja idea wygląda funkcjonowac. Dzięki tej odpowiedzi dowiedziałem się o require.

Od razu wyjaśnienie dla „potomnych” czytających te posty.
Include „wkleja” swoja zawartość i laduje stone dalej
Require gdy nie znajdzie wskazanego pliku zatrzyma swoje działanie i nie wyświetli dalszej części. Require to rozwiązanie dobre do skryptow gdy wskazany plik jest bezwzględnie wymagany i bez niego powinien zatrzymać swoje działanie.
W moim przykładzie powyżej przy braku pliku reklama.php3 z metoda include wyświetli nam się cala strona ale bez części reklamy. Gdybyśmy użyli require to wykonałaby się tylko 1,2,3 linijka – pojawi się nagłówek i koniec – reszty nie zobaczymy.
Dobrze to rozumiem?
nospor
Dobrze rozumiesz.

Cytat
chociaż znacznie bezpieczniej jest używać include_once
Nie można tak uogólniać. Wszystko zależy od tego co zamierzamy includować. Czasami wręcz nie można użyć include_once, a czasami na odwrót.
LAMP
Cytat(bpskiba @ 28.08.2012, 19:26:43 ) *
Jeżeli natomiast jakikolwiek plik na wyglądać jak Twój przykład (index.php3), to.......... olaboga

Nie do końca rozumiem dlaczego mój przykład to…….. olaboga.
Skoro funkcje includowania sa generalnie powszechnie używane to co jest nie tak?
Chodzi o to, ze „za proste”, czy niepoprawne?
Pisałem wcześniej tak dla siebie w czystym HTMLu i jak cos się powtarza (a raczej jeśli treść jest zawsze identyczna jak stopka lub menu lub wstawka z facebook’a) to moim zdaniem jest OK „pociąć” i includowac.
Jest poprawny taki kod strony?

1. <?php
  2.  
  3. include 'naglowek_logo.php3';
  4.  
  5. echo "<br>";
  6.  
  7. echo "<table border=0>";
  8.  
  9. echo "<tr>";
  10. echo "<td>";
  11. include 'menu_poziome.php3';
  12. echo "</td>";
  13. echo "</tr>";
  14.  
  15. echo "<tr>";
  16. echo "<td>";
  17. include 'reklama.php3';
  18. echo "</td>";
  19. echo "</tr>";
  20.  
  21. echo "<tr>";
  22. echo "<td>";
  23. include 'index_tresc.php3';
  24. echo "</td>";
  25. echo "</tr>";
  26.  
  27. echo "<tr>";
  28. echo "<td>";
  29. include 'stopka.php3';
  30. echo "</td>";
  31. echo "</tr>";
  32.  
  33. echo "</table>";
  34. ?>

bpskiba
Spróbuj napisać jedną stronę obiektowo, to zrozumiesz o co chodzi.
Globber
Łatwiej Ci będzie zrozumieć idee pisania stron jak zaczniesz od przeglądania kodu źódłowego róznych open sourcowych projektów. Github stoi otworem z milionami lini kodu. W mięczy czasie czytaj forum, zaopatrz się w jakąś dobrą ksiażke (bo to zawsze wygodniej z niej czytać niż z forum) i próbuj pisać coś swojego lub chociaż przerabiać kod. Postępami dziel się na forum, zawsze ktoś Ci podpowie. Może zacznij od jakiegoś darmowego CMS-a? (Postaraj się napisać jakiś plugin chociażby do WordPress) Zawsze jest prosiciej tak ruszyć niż od razu samemu pisać opaśny portal. Ja tak zaczynałem. Dopiero po kilku latach zabrałem się za obiektowość.
pamil
Mam pytanie, czemu PHP3?
LAMP
Ja bym wtlumaczyl to w ten sposob.

PHP rozwija sie. Najpierw byla wersja pierwsza a potem w roku 1997 jak glosi wikipedia dwaj programisci calkowicie przepisali caly kod PHP i nabral on "wiatru w zagle". Nazwany zostal php3.

Aktualna wersja to 5, ale ja osobiscie nie spotkalem sie z plikami php5.
Wydaje mi sie, ze ma to bardziej na celu pokazanie ze plik jest w "nowym standardzie".

Zapewne w wersji php3 sa funkcje, ktore nie dzialaly wczesniej w pierwotnym php.

Z drugiej stony mysle ze kazdy rozwoj powinien byc kompatybilny w dol. Gdyby jakis skrypt nie dzialal mi z rozszerzeniem php to zmienilbym na php3 i wtedy go wytestowal.

Znalazlem w internecie tez przyklady z Politechniki Warszawskiej gdzie w przykladach sa rowniez pliki o nazwie *.php3

http://imisp.mech.pw.edu.pl/pracownia/samo.../php/PHP_30.htm

Jesli sie myle to prosze mnie poprawic.
nospor
Cytat
Jesli sie myle to prosze mnie poprawic.
Mylisz się i to bardzo. Jest to tak oczywiste, że nie chce mi się nawet wyjaśniać czemu...
LAMP

Prosze nie zrozumiec mnie zle.
User pamil pytanie zadal wczoraj o 22:53.
Ja nie znajac odpowiedzi na to pytanie poszukalem troche po necie i chodz nie znalazlem pelnej odpowiedzi to postaralem sie to wytlumaczyc, tak aby mialo to logiczny sens.

Po moim poscie jest odpowiedz po 2 minutach!!! ... ktora mowi ze sie myle (to jest akutat OK - krytyka jest produktywna), ale dalej czytamy "nie chce mi sie wyjasniac".

Skoro kolego nospor jest dla Ciebie cos oczywiste to czemu nie odpowiedziales na pytanie pamil i oszczedzilibysmy sobie teraz tej rozmowy.

viking
Rozszerzenie nie ma najmniejszego znaczenia a żeby to znaleźć wystarczy kilka sekund szukania. MOże być nawet mojskryptphp.dupa. Reszta zależy od konfiguracji serwera.
LAMP
OK.
Rozumiem, rozszerzenie nie ma znaczenia.
To potwierdza tez ta informacje:

http://www.ubuntu-pomoc.org/apache-pobiera...st-je-otwierac/

Tutaj moznaby dodac tez rozszerzenie tych 4 liter i tez bedzie dzialac.

Tyle ze nadal nie odpowiadamy na pytanie "czemu php3".
Skad to sie wzielo ze takie wlasnie rozszerzenie pojawia sie w przykladach.

Aqu
Cytat(LAMP @ 29.08.2012, 18:38:25 ) *

Patrzysz na stare przykłady. wink.gif
pamil
Rozszerzenie PHP3 sugeruje o tym, że skrypt powinien być wykonywany w środowisku PHP3, czyli jest niekompatybilny z wyższymi wersjami. Tworząc nowy kod, powinno korzystać się nie z PHP3, nie z PHP4, ani nei z PHP5, 5.1, 5.2. PHP 5.3 to absolutne minimum, zalecana jest ostatnia wersja stabilna czyli PHP 5.4.Dlatego kursy >PHP5 nauczą Cię wielu złych praktyk oraz nie pozwolą korzystać z dobrodziejstw PHP - PDO o ile dobrze pamiętam wprowadzono dopiero w PHP 5.1, czyli nawet kursy z PHP5 mogą zalecać funkcje mysql_*, które są deprecjonowane.Nowe PHP z SPL stara sie ogarnąć chociaż trochę ten syf który pozostał po >PHP5. Obiektowość jako tako zagościła dopiero od PHP5.

Btw. nei korzystaj z tego kursu.
Kod HTML tragiczny, PHP też. O skryptach JavaScript piszą "skrypt Javy".

1. $kolory[0]="black";
  2. $opisy[0]="Czarny";
  3. $kolory[1]="blue";
  4. $opisy[1]="Niebieski";
  5. $kolory[2]="red";
  6. $opisy[2]="Czerwony";
  7. $kolory[3]="green";
  8. $opisy[3]="Zielony";

Wtedy tablic asocjacyjnych nie było, czy po prostu kurs taki idiotyczny?
abort
Cytat(LAMP @ 29.08.2012, 18:38:25 ) *
Tyle ze nadal nie odpowiadamy na pytanie "czemu php3".

Nie jestem w stanie Ci powiedzieć, dlaczego pojawia się rozszerzenie "php3" - ale nie ja jestem autorem tego tutoriala. Przypuszczam, że nikt na tym forum nie będzie w stanie odpowiedzieć Ci na pytanie o to, dlaczego użyto rozszerzenia "php3". Na angielskiej wiki masz daty wydania poszczególnych wersji PHP. Ostatnie wydanie wersji 3.x było 10 lat przed powstaniem tutoriala, a z drugiej strony w trakcie pisania tutoriala stabilna wersja PHP5 była już dostępna od ponad 5 lat...

A tu masz wyjaśnienie (prawdopodobne) rozróżnienia rozszerzeń. Podkreślam, że prawdopodobne - bo nie jestem w stanie zweryfikować rzetelności tych informacji - ale jak dla mnie to brzmi wiarygodnie.
LAMP
Dziekuje za odpowiedz.
Suma sumarum zamienie moje pliki na nazwy z rozszerzeniami *.php (i odwolania do tych plikow) a server powinien byc w najwyzszej stabilnej wersji, dalej powinno wszystko dzialac jak wczesniej a wygladac bedzie bardziej profesjonalnie.

Poszukalem w Internecie kursu dotyczacego PHP5.

Zamieszczam linki, ktore moga sie komus przydac.

http://www.ks-ekspert.pl/artykuly/tworzeni...-5-czesc-1.aspx

http://www.ks-ekspert.pl/artykuly/tworzeni...-5-czesc-2.aspx

http://www.ks-ekspert.pl/artykuly/tworzeni...-5-czesc-3.aspx

http://www.ks-ekspert.pl/artykuly/tworzeni...-5-czesc-4.aspx

scanner
Kurs sprzed dwu lat? OMG. A do manuala zajrzał? Podstawową składnię zna? Nadużywasz słowa "profesjonalnie" - zacznij cokolwiek robić "amatorsko". będzie prościej.
naucz się, jakich typów zmiennych używa PHP, i jak te zmienne się zachowują. Dowiedz się, co to są funkcje i jak je używać. Poczytaj o obsłudze błędów.

Zanim zaczniesz czytać badziewne, przestarzałe polskie "kursy php", RTFM.
viking
Cytat(LAMP @ 29.08.2012, 20:52:06 ) *
Dziekuje za odpowiedz.
Suma sumarum zamienie moje pliki na nazwy z rozszerzeniami *.php (i odwolania do tych plikow) a server powinien byc w najwyzszej stabilnej wersji, dalej powinno wszystko dzialac jak wczesniej a wygladac bedzie bardziej profesjonalnie.

Powiem Ci nawet więcej. Dla klienta w przeglądarce adres może być nawet w postaci http://domena/moj/super/skrypt (możesz zainteresować się apachowym modułem mod_rewrite). I to jest najbardziej oczywiste dla większości ludzi i w pewien sposób "profesjonalne".
Możesz zerknąć na kursy z mojej stopki. Podstawy były pisane niedawno, są na 100% aktualne.

Kurs PHP: podstawowy opis języka

Intryguje mnie od samego początku co robi w temacie tag mssql (czyli SQL Server)? smile.gif
nospor
Cytat
Skoro kolego nospor jest dla Ciebie cos oczywiste to czemu nie odpowiedziales na pytanie pamil i oszczedzilibysmy sobie teraz tej rozmowy.

Ponieważ pamil zadał to pytanie TOBIE. NIe mógł się zapewne nadziwić, czemu piszesz w php3. A ty zamiast odpowiedzieć:
"Bo znalazłem taki kurs i myślałem że tak trzeba"
to zacząłeś wymyślać jakąś "porąbaną" (bez urazy) ideologię do tego, dlaczego php3 wink.gif Dlatego napisałem, że się totalnei mylisz i żadne więcej wyjaśnienia nie były potrzebne. A już tym bardziej nie było potrzeby odpowiadać na pytanie "Dlaczego php3" bo było ono kierowanie do CIEBIE i było raczej pytaniem w stylu "A co Ci strzeliło do głowy by używać php3"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.