Na wstępie chciałbym się przedstawić i opisać Wam moja Idee.
Mam 30 lat, interesuje się Informatyka oraz nowymi technologiami i jestem pod wielkim wrażeniem wolnej wymiany informacji. Mój nick to Eldorado – ale jest już niestety zajęty. Ale dość o mnie.
W internecie / google / i na Forach znaleźć można wiele ciekawych informacji z wielu dziedzin informatyki.
Chciałbym stworzyć swój pierwszy profesjonalny portal oparty na Linux-Apache-MySQL-PHP.
Posiadam trochę wiedzy, lecz przyznać się musze, iż oprócz paru projektów na zaliczenie nie zbudowałem nic profesjonalnego, a właśnie na tym mi zależy.
Większość z Was profesjonalne stronki ma już zapewne za sobą a i domyślam się ze znajda się tutaj pracownicy portali, którzy ciągle optymalizują swoje serwisy. Właśnie takich forumowiczow prosiłbym o współprace. Dzięki państwa wypowiedziom a raczej odpowiedziom powstanie wyśmienity „manual”, z którego każdy przyszły Internauta metoda kopiuj-wklej będzie w stanie stworzyć swój własny optymalnie zbudowany portal bądź nauczy się jakich funkcji i rozwiązań unikać.
Show must go on.
Moje pierwsze pytanie do szanownego grona to, czy wasze portale/ serwisy wykorzystują permanentnie funkcje include?
W przykładowym portalu wiele części się powtarza.
Myślę ze praktyczne byłoby stronę „pociąć” na kawałki i includowac.
Przykład:
Plik index.php3
<?php include 'naglowek.php3'; include 'reklama.php3'; include 'index_tresc.php3'; include 'reklama.php3'; include 'stopka.php3'; ?>
Jest to standardowe działanie? A może wręcz przeciwnie nie powinno tak budowac się serwisow?