Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyświetlanie komunikatów na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kda
Witam,
Proszę pomóżcie bo nie wiem jak się do tego zabrać, szukałem u wujka google i nic konkretnego nie znalazłem.
Chodzi mi o zrobienie czegoś na wzór phpMyAdmin, a konkretnie wyskakujące na krótką chwilę komunikatów o (zapisaniu, zmodyfikowaniu,skasowaniu itp...)
Powiedzmy mam kod
  1. if ($co == 'skasuj') {
  2. $wynik_szcz = mysql_query ("SELECT * FROM pozycje where id='$id_poz' ;");
  3. while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik_szcz)) {
  4. $status = $rekord[6];
  5. }
  6. // tu bym chciał umieścić skrypt który realizował by wyświetlenie komunikatu
  7. }

po wykonaniu tego kodu chciał bym żeby na chwilkę na stronie pojawił się komunikat rekord został skasowany, szukałem rozwiązania w jquery, js, ajax i na nic nie natrafiłem.

Za wszelką pomoc, naprowadzenie lub przykłady z góry dziękuje.
kudlatypawelek
jQuery jak najbardziej się tu nada - poczytaj o efekcie fadeOut/In oraz metodzie animate()
kda
Wszystko ładnie, pięknie. Przykładów, opisów mnóstwo ale to czego potrzebuję nigdzie nie mogę znaleźć. Nie chcę żeby ktoś mi napisał gotowca ale konkretnie pokierował do celu.
b4rt3kk
Cóż, moja propozycja, przesyłanie komunikatu po wykonaniu akcji do zmiennej. Tak wygląda 'wybudowanie' strony:

1. class Strona{
  2.  
  3. public $komunikat;
  4.  
  5. function wyswietlKomunikat() {
  6. echo '<div>' . $this -> komunikat . '</div>';
  7. }
  8.  
  9. function wyswietlanieStrony() {
  10. if (isset($this -> komunikat)) wyswietlKomunikat(); // umieszczasz to w dowolnym miejscu, gdzie chcesz zeby sie to pojawialo
  11. // reszta strony
  12. }
  13.  
  14. }

a tak jakaś akcja, np wysłanie formularza:

1. $Strona = new Strona;
  2.  
  3. if (wyslano_formularz) {
  4. $Strona->komunikat = 'wszystko ok';
  5. }
  6.  
  7. $Strona->wyswietlanieStrony();

Czas wyświetlania, animacja pojawiania się, znikania, to już kwestia jQuery.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.