Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Liczenie elementow przypisanych do tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Poczatkujacy_Web
Witam,

jak zrobic aby obok wyswietlanej nazwy kategori w nawiasie pojawiała sie liczba z lista firm przypisanych do niej?

Baza wyglada tak:

Firmy
id_firmy
nazwa

kategorie
id_kategori
nazwa

powiazanie
id_powiazania
id_firmy
id_kategori

b4rt3kk
  1. SELECT COUNT(id_firmy) FROM powiazanie WHERE id_kategorii = $id_otwartej_kategorii

W miejsce $id_otwartej_kategorii możesz też wstawić podzapytanie, ale jeśli już masz to id wcześniej wczytane z bazy to zwyczajnie podstaw pod zmienną.
Poczatkujacy_Web
chodzi mi bardziej o to ze jak wyswietlam liste kategori wszystkich to obok zeby bylo w nawiasie ile tam sie firm znajduje
b4rt3kk
No to jak wyświetlasz listę kategorii, zapewne w pętli to wsadzasz w środek kolejne zapytanie...

1. while($row) {
  2. $id_kategorii = $row['id_kategori'];
  3. $query = "SELECT COUNT(id_firmy) FROM powiazanie WHERE id_kategorii = '$id_kategorii'";
  4. // wyswietlanie wyników
  5. }

Chyba, że oczekujesz żeby Ci cały kod napisać? Podsunąłem Ci już gotowe rozwiązanie.
Greg0
Ja bym to zrobił w jednym zapytaniu
Kod
SELECT COUNT(id_firmy) as firmy, kategorie.* FROM kategorie JOIN powiazanie ON id_kategorii=id_kategorii GROUP BY id_kategorii

zwraca Ci wszystkie dane nt. kategorii + jedno pole "firmy" z liczbą firm do niej przypisanych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.