Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z vs 2010 express
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
binprogrammer
Cześć, pomyślałem, że zacznę coś skubać znowu w c++, kiedyś używałem dev c++, jednak teraz przy visual studio 2010 express pokazuję się komunikat po uruchomieniu "debugging"

Niby nie można znaleźć pliku, ale o co chodzi? Nie powinno automatycznie go stworzyć i skompilować?

log
Cytat
1>------ Build started: Project: gjh, Configuration: Debug Win32 ------
1> gjh.cpp
1>c:\users\user\documents\visual studio 2010\projects\gjh\gjh\gjh.cpp(6): error C2143: syntax error : missing ';' before ':'
1>c:\users\user\documents\visual studio 2010\projects\gjh\gjh\gjh.cpp(6): error C2059: syntax error : ':'
1>c:\users\user\documents\visual studio 2010\projects\gjh\gjh\gjh.cpp(8): error C2059: syntax error : ')'
1>c:\users\user\documents\visual studio 2010\projects\gjh\gjh\gjh.cpp(9): error C2143: syntax error : missing ';' before '{'
1>c:\users\user\documents\visual studio 2010\projects\gjh\gjh\gjh.cpp(9): error C2447: '{' : missing function header (old-style formal list?)
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

jestem zielony, spotkał się ktoś z takim czymś ;d?
IceManSpy
Przecież to podstawowe błędy! Średniki, brak nazwy funkcji. Popraw to wszystko a skompiluje się.
Tuminure
Większość błędów jest w dodatku podkreślona.
1. int () zamień na int main()
2. Po using namespace std masz dwukropek zamiast średnika
3. Wyprowadzanie na ekran to cout, a nie count.

Dawno nie pisałem nic w C++ i nie jestem pewien ale czy iostream nie powinien być umieszczony w <> (tzn. <iostream>, a nie "iostream")?
binprogrammer
Dzięki za podpowiedzi, okazało się tak jak mówiliście, moje niedopatrzenie, przepraszam za zamieszanie również.

Jednak NIE WIEM jak to możliwe, że mam zapisany projekt wcześniejszy

Kod
#include "stdafx.h"
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    cout << "Hello World" << endl;
    system("PAUSE");
    return(0);
}

i wywalało jakiś błąd, widocznie napisałem następnie inaczej, źle i zdesperowany napisałem na forum, dziękuję jeszcze raz. Teraz może jak jest już wątek to zapytam o kilka rzeczy.

1. Czy tworząc w VS programy są dostępne tylko na windows? Jeżeli tak to jaki jest najłatwiejszy sposób przekonwertowania tego na linuxa, czy inną platformę?
2. Czy do tworzenia stron są potrzebne inne biblioteki, czy tworzenie stron wygląda jak normalne pisanie programu konsolowego?
3. Czy C++ jest lepsze do tworzenia stron, jeżeli tak to dlaczego?
4. Jeżeli tak to czy jest sens uczyć się php (zakupiłem książkę i mam już pewne doświadczenie w php, więc nie chcę, aby poszło to na marne)
5. Jak wygląda oferta c++ kontra php na rynku?
6. Czy da się wstawiać php do c++ na serwerze? (odwrotnie się da)
7. Jeżeli punkt 1 mówi, że nie ma wieloplatformości w VS to więcej jest serwerów linux czy windows? (chyba linux, ale prosiłbym o jakieś przykłądy hostingów na linuxie, a hostingów na windowsie).
8. Jeżeli chcę zrobić stronę to wstawiam zamiast do public_html index.php to do cgi bin co? index.exe? Jak to wygląda?

Dziękuję z góry i za odpowiedzi poprzednie, daję pomógł. smile.gif
IceManSpy
Cytat(binprogrammer @ 5.09.2012, 16:15:10 ) *
1. Czy tworząc w VS programy są dostępne tylko na windows? Jeżeli tak to jaki jest najłatwiejszy sposób przekonwertowania tego na linuxa, czy inną platformę?
2. Czy do tworzenia stron są potrzebne inne biblioteki, czy tworzenie stron wygląda jak normalne pisanie programu konsolowego?
3. Czy C++ jest lepsze do tworzenia stron, jeżeli tak to dlaczego?
4. Jeżeli tak to czy jest sens uczyć się php (zakupiłem książkę i mam już pewne doświadczenie w php, więc nie chcę, aby poszło to na marne)
5. Jak wygląda oferta c++ kontra php na rynku?
6. Czy da się wstawiać php do c++ na serwerze? (odwrotnie się da)
7. Jeżeli punkt 1 mówi, że nie ma wieloplatformości w VS to więcej jest serwerów linux czy windows? (chyba linux, ale prosiłbym o jakieś przykłądy hostingów na linuxie, a hostingów na windowsie).
8. Jeżeli chcę zrobić stronę to wstawiam zamiast do public_html index.php to do cgi bin co? index.exe? Jak to wygląda?

Dziękuję z góry i za odpowiedzi poprzednie, daję pomógł. :)

1. To zależy chyba od kompilatora. VS to chyba głównie Windows.
2. Nie wiem czy VS da się napisać. Chyba, że mówimy od ASP.NET . Do PHP lepiej używać lżejszych środowisk.
3. C++ nie służy do pisania stron.
4. Pkt 3
5. Przejrzyj oferty pracy i sam sobie odpowiesz
6. Nie jestem pewien. Pamiętaj, że C++ to język kompilowany a PHP interpretowany. (czym to się różni sprawdź w google)
7. Dlatego jest więcej hostingów na linuxie bo:
a) teoretycznie są bezpieczniejsze - mniej wirusów na przykład
b) są tańsze w utrzymaniu (niektóre dystrybucje linuxa są za free, więc koszt to tylko sprzęt + eksploatacja)
8. index.php do public_html i tyle. Domeny najczęściej wskazują właśnie na ten folder jako domyślny.
binprogrammer
mój nauczyciel od informatyki mówi, że c++ do stron to przyszłość, ale dzięki, daje pomógl
IceManSpy
Raczej nie przyszłość, a straszna katorga. Gdzieś coś przeczytał i mu się pomieszało z czymś innym. Zastanów się co chcesz programować:
Aplikacje, sterowniki - C++
Aplikacje - C# lub JAVA
Website - PHP, HTML, CSS, JavaScipt lub ASP.NET lub strony pisane w JAVIE ale nie mogę sobie przypomnieć jak to się pro nazywa.
sazian
no wiesz serwer G-WAN + c wydajnościowo wypada super ale żeby pisać strony w c/c++ to chyba trzeba być masochistą
binprogrammer
Może chodziło mu o ASP.NET, jednak powiedział C++, ok dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.