Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XPsp3]Hasło systemowe
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
fr33d0m
Kto podpowie jak złamać/ominąć systemowe hasło w Windows XP Professional z SP3 Bulid 2600.
Dla utrudnienia tematu dodam, że poprzez tryb awaryjny i konto wbudowanego administratora nic się nie zdziała, a żeby temat był jeszcze ciekawszy: nieznane hasło nałożone na bios i bez boot'a CD/USB ;]

BIOS: Management Engine BIOS Extension v7.0.0.0053/Intel® ME v7.0.4.1197

Ma ktoś jakiś pomysł?
Szymciosek
Jeśli chodzi o BIOS to poszukuj czegoś jak DEFAULT BIOS PASSWORDS, są hasła nałożone przez producenta.

Co masz na myśli systemowe ? Czemu Admin nie daje rady ?
fr33d0m
Szukałem, do tego biosu nie ma uniwersalnego hasła.
Systemowe, czyli okienko logowania tuż przed startem systemu gdzie jest "wpisany" użytkownik - zmiana użytkownika na `administrator` nie skutkuje.
Przy uruchomieniu w trybie awaryjnym jest dokładnie to samo.

Wyjęcie baterii od biosu w laptopie również odpada ponieważ nie przyniesie to rezultatów.

W pierwszej kolejności trzeba zabrać się za BIOS - tylko jak? any ideas?
Szymciosek
Możesz podać co to za laptop ?
W trakcie uruchamiania komputera (zależnie od biosu np F8 lub inne) włączyć możesz wybór stacji bootującej.
fr33d0m
Fujitsu Lifebook E781
Faktycznie można włączyć wybór stacji bootującej - nie wiedziałem o tym. Co prawda w moim wypadku Pendrive się nie zbootował, ale to kwestia dopracowania.
Problem rozwiązany - dzięki za podpowiedź.

A tak czysto teoretycznie, gdyby opcja wyboru stacji bootującej przez F12 była nie dostępna, to jak można by się dobrać do zawartości?
Szymciosek
Dziwny ten bios w tym laptopie... jakiś nieznany
http://ochrona.bajo.pl/1259,uniwersalne,hasla,bios.html tutaj jakbyś chciał się pobawić, a nazwę biosu powinieneś znaleźć podczas uruchamiania komputera na ekranie, gdzie jest np sprawdzana pamięć...

Co do Twojego pytania, nie wiem, nie spotkałem się, żeby ta opcja była niedostępna/zablokowana.
Chociaż dzisiaj w szkole mieliśmy problem z bootowaniem płyty (chcieliśmy dostać się do hasła admina), w biosie ustawiliśmy bootowanie z płyty, płyta w napędzie, komputer zaczyna się uruchamiać, ale po chwili widać tylko w lewym górnym rogu mrugającą kreskę... nic więcej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.