Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powtarzanie nazw producenta?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Randallmaster
Witam mam problem z taką o to tabelą:

nr. zam naz. producenta
12/123 vobis, enter komputersat
13/123 vobis, vobis, vobis
14/123 komputersat, vobis, vobis
15/123 komputersat, komputersat

Co chcę osiągnąquestionmark.gif

nr. zam naz. producenta
12/123 vobis, enter komputersat
13/123 vobis,
14/123 komputersat, vobis
15/123 komputersat,

Czyli nie chce aby ponawiało mi nazwy producenta.

Szukałem inne fora niestety nie znalazłem odpowiedzi, próbowałem: array_unique, discint -> czyli w miejscu nazwy producenta i tak już jest wywołanie z bazy, no i przez funkcje if($producent = $array['producent']), to ostatnie zadziałało ale usówa tylko kolejne rekordy;/ jeżeli jest tak to nie zadziała: vobis, enter, vobis, enter.

Macie jakiś pomysł?
nospor
Jesteś na etapie, że możesz zmienić strukturę bazy? Bo to co masz teraz to się do niczego normalnego nie nadaje.
skowron-line
A array_unique nie działa questionmark.gif
  1. echo join(', ', array_unique(explode(',', $result[producent'])));

Edit:
  1. $a = 'vobis, vobis, vobis';
  2. echo join(', ', array_unique(explode(',', str_replace(" ", "", $a))));
Randallmaster
  1. <- zrobiłem tylko i wyłącznie kod podpasowujący moim potrzebą głownie chodzi o element wywołania producenta, znajduje się tu więcej danych:
  2.  
  3. $q = mysql_query(select n.nr_zamowienia, n.id, d.nazwa_producenta, d.id from tabela1 n join tabela2 d on d.id = n.id)
  4. while($array = mysql_fetch_array($q)){
  5. echo "<td>".$array['nr_zamowienia']."</td>";
  6.  
  7. <- tutaj wywołanie producenta, łączę się jeszcze raz z bazą danych aby zrobić nazwy po przecinku a nie po kolejnej tabeli
  8.  
  9. echo "<td>";
  10. $q = mysql_query(select nazwa_producenta, id from tabela2 where id = ".$array['id'].")
  11. while($a = mysql_fetch_array($q)){
  12. echo $a['nazwa_producenta'];
  13. }
  14. echo "</td>";

kod nie działa: echo join(', ', array_unique(explode(',', $a['nazwa_producenta'])));

cały czas się uczę smile.gif

Zrobiłem smile.gif Można zamknąć wystarczyło distinct no i na końcu group by biggrin.gif Niestety tego drugiego nie dodałem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.