Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netbook z androidem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
athabus
Hej,

przymierzam się do zakupu netbooka z androidem do wykorzystania pod jeden cel.
I chciałbym zapytać czy ktoś może ma takiego netbooka i mógłby mi sprawdzić czy działa na nim poprawnie funkcja javascript setFosus() dla pola tekstowego.

Mam już tablet z androidem, ale funkcja ta działa na nim... dziwnie. W skrócie pole się "fokusuje", ale nie można do niego nic wpisać z podłączonej klawiatury. Dopiero po kliknięciu w to pole można w nim pisać... Przypuszczam, że jest to efekt niedopracowania podłączenia klawiatury fizycznej do tabletu i pewnie w netbooku taki problem nie występuje, ale jako, że jest to dla mnie kluczowa sprawa (netbook będzie obsługiwał w zasadzie stronę z 1 polem tekstowym) to wolałbym wiedzieć na pewno.

Czyli w skrócie chodzi mi o to czy w przeglądarce internetowej pole przechwycone za pomocą setFocus() przyjmuje znaki wprowadzane z klawiatury.

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek info.
l0ud
To nie jest przecież kwestia dopracowania sprzętu, a tylko i wyłącznie systemu. Jeżeli system będzie taki sam, to problem też wystąpi, logiczne. Ja bym zaczął od spróbowania na innej przeglądarce, zdaje mi się, że na firefoxie takiego problemu nie będzie.
binprogrammer
A mógłbyś powiedzieć do jakiego celu ci android? Tak z ciekawości smile.gif
athabus
@l0ud - nie do końca tak jest. Po prostu urządzenia z dotykowym ekranem mają klawiaturę w związku z tym po podłączeniu fizycznej, czasami dzieją się dziwne rzeczy. Ogólnie mam wrażenie, że wina tego działania leży w tym, że coś "nie styka", z powodu tej ekranowej klawiatury. Netbook, który nie ma dotykowego ekranu mam wrażenie, że zadziała poprawnie. Nie potrafię tego umotywować inaczej jak obserwacjami empirycznymi, że tak powiem, ale wg. mnie wszystko rozbija się o ekran dotykowy.

@bingprogrammer - ogólnie potrzebuję urządzenia, na którym odpalę przeglądarkę. Mam aplikację do zarządzania magazynem napisaną w php, do której dopisuje różne dziwne funkcjonalności. W tym przypadku chcę zakupić kilka tanich netbooków na magazyn, które będą pełniły różne role. Ogólnie 90% ich zadań to będzie współpraca ze skanerem kodów kreskowych. Np. po zeskanowaniu numeru zamówienia będzie eksportowany z mojego systemu do systemu firmy kurierskiej list przewozowy i będzie się on automatycznie drukował na drukarce termicznej podłączonej do innego komputera. W podobny sposób ma się drukować np faktura itp. Akurat te mini laptopy na androidzie mają pewne zalety:
- są śmiesznie tanie (można kupić coś nawet za 250zł)
- pobierają bardzo mało prądu (mają np. ekran 7")
- nie mają tradycyjnego dysku tylko pamięci falsh, czyli są mniej podatne na wstrząsy (jedno z tych urządzeń ma np. podróżować na wózku jako mobilna pakowalnia zamówień, gdzie magazynier będzie mógł na bieżąco zmieniać status zamówienia itd.)

W skrócie potrzebuję taniego urządzenia z małym ekranem i portem usb. Próbowałem z tanimi tabletami, ale występuje po pierwsze ten problem z JS (do obejścia, bo można np. zrobić wszystko w oparciu o ajax). Niestety problem dodatkowy to brak fizycznego portu usb - w większości są to jakieś przejściówki, które powodują, że wczytanie kodu kreskowego skanerem zajmuje chwilkę. Ogólnie skaner działa jak klawiatura i wrzuca odczytane znaki, ale z jakiegoś powodu tablet te znaki bardzo długo wczytuje (kod 13 znakowy potrzebuje jakieś ~2 sekundy na wczytanie do pola tekstowego) - podobnie jak podłączy się klawiaturę fizyczną i szybko zacznie się pisać, to znaki pojawiają się z opóźnieniem. Tak więc teraz czas na te netbooki. Oczywiście mogę kupić coś na windowsie, ale one są 4 razy droższe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.