Adi32
26.09.2012, 08:52:38
Jakiś rok temu pisałem z tym problemem, jak się okazało w tedy nie istniało rozwiązanie. Spróbuje jeszcze raz.
Internet mam dzięki umieszczonego niedaleko hotspota (taki punkt wifi co nadaje neta). Posiada ograniczenie na 60kBps i trzeba się co godzinę logować.
(napisałem sobie program co robi to automatycznie w C++)
Załatwiłem sobie 2 adapter wifi dzięki czemu teoretycznie prędkość może podskoczyć do 120kBps.
Podłączam obydwa, wchodzę w FF, wyskakuje logowanie do hotspota, loguje się, internet jest ale za chwile znów mam logowanie do hotspota (pewnie z drugiego adaptera), loguje się, net jest szybszy WOW a tu trąba, znów muszę się zalogować... O co chodzi? Mostkowanie nic nie daje albo nie wiem jak się z tego korzysta.
Czy jest jakaś opcja aby korzystać z 2 adapterów w taki sposób aby się na wzajem nie wylogowywały z hotspota? Wiem, że hotspot identyfikuje mój komputer na pomocą adresu MAC dlatego wydaje mi się że wykorzystując odpowiednie oprogramowanie rozwiązanie istnieje.
webdice
26.09.2012, 10:05:21
Połączenie się dwukrotnie do HotSpota nie sprawia że masz dwukrotnie szybszy internet, choć w pewnym sensie tak jest. Poczytaj sobie o routingu i load balancingu.
Adi32
26.09.2012, 10:20:03
Cytat(webdice @ 26.09.2012, 11:05:21 )

Połączenie się dwukrotnie do HotSpota nie sprawia że masz dwukrotnie szybszy internet, choć w pewnym sensie tak jest. Poczytaj sobie o routingu i load balancingu.
Ależ sprawia, przy testach dochodziłem do 120kBps, lecz net był bardzo niestabilny.
erix
26.09.2012, 11:39:03
Hmm, w zasadzie, to dziwne.
Puść sobie traceroute do jakiegoś hosta, to zobaczysz, skąd żądanie wychodzi. Ale jeśli poza Twoją sieć, to na bank przez bramę domyślną i przez jeden interfejs, w domyślnej konfiguracji.
Adi32
26.09.2012, 12:26:21
Dzięki, wrócę do domu to spróbuję.
Ciekawi mnie ogólnie jak to działa, czy to przeglądarka wybiera za pomocą którego (połączenia|karty|coś innego o czym nie wiem) połączy się z internetem?
Jeśli nie to co o tym decyduje? Nic? Być może skoro w przypadku internetu za pośrednictwem hostpota raz się łączy przez pierwszy adapter, raz przez drugi a czasami jakby przez oba (zdaje się bo net znacznie przyśpiesza).
Ciekawi mnie też, czy to wylogowywanie to rodzaj zabezpieczenia po stronie hotspota czy może jest spowodowane zamotaniem sprzętu to mojej stronie?
erix
26.09.2012, 13:11:38
Cytat
Jeśli nie to co o tym decyduje? Nic? Być może skoro w przypadku internetu za pośrednictwem hostpota raz się łączy przez pierwszy adapter, raz przez drugi a czasami jakby przez oba (zdaje się bo net znacznie przyśpiesza).
Przeglądarka nie ma tu nic do gadania. Może najwyżej o proxy zadecydować.
To system decyduje o tym, z jakiej trasy skorzystać. Przeglądarka pracuje w warstwie aplikacji modelu ISO/OSI, a Ty potrzebujesz zarządzać transportową.
Poguglaj nt. polecenia
route.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.