Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Blokowanie duplikacji wpisu / Post w pamięci przeglądarki + Refresh
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elber
Witam,

mam problem, zastanawiam się jak mogę zablokować duplikowanie wpisów po przeładowaniu strony gdy przeglądarka ma w pamięci wysłane dane formularza post ?

Przypuśćmy jest sytuacja w której Klient wysłał formularz, php 'obrobił' go i dodał wpis do bazy ale w tym momencie klientowi odłączył się na chwilę internet i widzi że strona nie dostępna, po tym jak ponownie jest podłączony z internetem odświeża stronę i formularz przechodzi jeszcze raz i znów php go 'obrabia' dodając kolejny ten sam wpis do bazy. Jak mogę wyeliminować ten błąd ?
Ulysess
hmm może sprawdzając czy ost wpis danej osoby nie jest identyczny z tym który teraz wysłał.
Elber
Też jest to jakiś sposób wink.gif Cały czas nad tym myślę, przechodzi mi też przez głowę że by zrobić jakąś tabele tymczasową, podczas generowania formualarza tworzyc jakiś unikatowy ciąg znaków i po dodaniu do bazy wpisu pobrać id ostatniego wpisu i dodać go do tej tabeli tymczasowej w postaci unikalny ciąg -> ID

I po po prosut przed dodaniem czegoś do bazy sprawdzać czy taki unikalny ciąg już istnieje. CO myślicie ?
viking
Poczytaj o zabezpieczeniach przed CSRF i problem ci się sam rozwiąże.
nospor
Problem omawiany wielokrotnie... jest nawet przypięty temat:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...t=0&start=0
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.