Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawienie DIVów w rzędach
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
the_php
Witam wszystkich.

Nie mogę się uporać z jedną rzeczą.
Chciałbym ustawić kilka, kilkanaście (liczba zmienna) DIVów w kilku (też nie określona liczba) rzędach, w taki sposób:
[1][5][9]
[2][6][...]
[3][7]
[4][8]
Wysokość i szerokość diva nadrzędnego równiez może ulec zmianie.

Chciałbym w ten sposób uzyskać efekt podobny do tego na pulpicie z ikonkami.

Mam nadzieję że pomożecie smile.gif
Szymciosek
Kod
<div id="wrap">
    <div class="item">A</div>
    <div class="item">B</div>
    <div class="item">C</div>
    <div class="item">D</div>
    <div class="item">E</div>
    <div class="item">F</div>
    <div class="item">G</div>
    <div class="item">H</div>
</div>​

Kod
.item {
    margin: 5px;
    padding: 5px;
    width: 200px;
    float: left;
    border: 1px solid gray;
}
#wrap {
    width:460px;
    column-count:2;
    column-gap:20px;
    -moz-column-count:2;
    -moz-column-gap:20px;
    -webkit-column-count:2;
    -webkit-column-gap:20px;
}​

Takie coś jakoś ?
thek
Wyjścia są w sumie dwa, ale w obu i tak opiera się całość na nadawaniu elementom opływania (float). Najlepiej gdy wszystkie elementy mają tę samą wysokość i szerokość. Wtedy się ładnie układają w siatkę. Różnica polega jedynie jak blokuje się opływanie. Można:
a) objąć elementy pływające w blok z nadanym overflow: hidden
cool.gif zablokować pływanie elementów, umieszczając za nimi block z ustawionym clear:both lub przynajmniej z tej strony, w którą elementy płyną.

To co kolega wyżej proponuje to już haczy o html5 i layout wielokolumnowy (column-count, column-gap), a z jego osługą choć już dobrze w miarę, to jednak wychodzi sprawa kompatybilności przeglądarek.
sowiq
A display: inline-block? http://designshack.net/articles/css/whats-...y-inline-block/
Damonsson
Myślę, że bez JS i paru obliczeń typu: ilość divów, szerokość formy oraz każdego diva wewnątrz niej i analogicznie wysokość. Będzie to dość trudne, a może nawet niewykonalne w samym CSS ohmy.gif
Jeśli jednak masz parę stałych, to można pokombinować z tym co napisał @Szymciosek . Choć i tak temat dość abstrakcyjny.

@thek o czym Ty piszesz wacko.gif

Cytat(sowiq @ 11.10.2012, 23:28:35 ) *

No ok, tylko jak umieścić [2] pod [1], a później [x] po prawej od [1]? W tym tkwi cały problem. Trzeba każdą kolumnę zamykać w jakichś kontenerach, tylko w jakich? O jakich długościach i szerokościach, kiedy akurat ma się skończyć dana kolumna, żeby było to wszystko ładnie ułożone?
the_php
Dzięki wszystkim za sugestie, wydaje mi się, że tak jak pisze Damonsson, pozostaje tylko JS!
No nic. Bede próbował.
erix
Myślę, że to Cię zainteresuje: http://yconst.com/web/freetile/
kokers
Cytat
To co kolega wyżej proponuje to już haczy o html5 i layout wielokolumnowy (column-count, column-gap),

Raczej o CSS3 (o; Można korzystać z własności CSS3 bez użycia HTML5, ale to tak btw.

Najlepiej wykorzystać column-count tak jak pisał Szymciosek + Modernizr do wykrywania czy dana przeglądarka wspiera column-count i jeśli nie, to załadować alternatywny skrypt JS np ten który podał erix. Nie widzę powodów, żeby nie skorzystać z column-count w przeglądarkach które już to wspierają.
thek
Tak css3 smile.gif Po prostu jakoś mi te oba tak zawsze w parze idą wink.gif Niby można do html4 czy xhtml pchać css3... Pytanie tylko "Po co?", skoro html5 daje nam trochę większe możliwości, a zważywszy na fakt, iż wsparcie zarówno html5 jak i css3 jest identyczne (czytaj: każda z przeglądarek ma to w jakimś stopniu ogarnięte, ale nie zawsze tak samo interpretują), to już lepiej oba wprowadzać razem. W końcu kiedyś się "wyrówna" wink.gif
erix
HTML5, to tylko nowy markup, a nie technologie wokół niego. CSS3 != HTML5. I możesz z niego skorzystać nawet w XML/cokolwiek zgodnego z SGML.

Cytat
iż wsparcie zarówno html5 jak i css3 jest identyczne (czytaj: każda z przeglądarek ma to w jakimś stopniu ogarnięte, ale nie zawsze tak samo interpretują), to już lepiej oba wprowadzać razem

O, to teraz, to przyładowałeś, jak łysy grzywą o kant kuli. tongue.gif Get back to the Real World, Neo.

Cytat
W końcu kiedyś się "wyrówna"

Chciałbym to zobaczyć. Optymizm w przypadku specyfikacji u mnie nie istnieje.
thek
@erix: to co napisałem tłumaczyć można jako: "Zarówno css3 jak i html5 każda przeglądarka wprowadza w tempie jaki jej się podoba. A by było weselej, są pomiędzy przeglądarkami różnice w interpretacji pewnych elementów (zwłaszcza css3), więc to samo na różnych przeglądarkach może inaczej wyglądać. Tak więc można wprowadzać w sumie już to teraz, bo i tak czort wie, kiedy przeglądarki to w końcu prawidłowo zinterpretują" smile.gif

A co do kiedyś to zauważ jaką emotką to opatrzyłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.