Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka Zawartosci Txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Gosciu
Mam plik tekstowy który zajmuje 40 megabajtów, jest w nim lista nazwisk, adresy, tel, opis, itp. Odstępy pomiędzy nimi tworzy tabulator.
Nie wiem jak ugryść żeby mozna było wyszukiwać zawartość tego pliku po nazwiskach, adresach itp.
sf
LOL, tak szczerze to nie wiem, ale ja bym to podzielil na pliki mniejsze... czyli np. napisal jakis program, ktory podzieli uzytkownikow wg miasta... jesli nadal za duze to wg osiedli... ulic itd... no i najlepiej byloby to umiescic w bazie danych, a nie w pliku
kicaj
40mb... lekka przesada, postepuj jak pisze sf. A najlepiej zalatw sobie baze danych typu MySQL, PgSQL smile.gif
mpps
na 100% jest to "wydruk" z jakiejś db - zwróć się do właściciela danych o dostęp do żródła.
lub:
zamień tabulatory na ";" (co spowoduje, że dane będą bardziej czytelne) - będzie Ci łatwiej explodować albo splitować dane, gdzie znakiem oddzielającym będzie właśnie ";".
coś na temat:
http://pl.php.net/manual/pl/function.explode.php
lub
http://pl.php.net/manual/pl/function.split.php
czy dane dot. kolejnej osoby rozpoczynają się w następnym wierszu, czy następują po sobie, oddzielone tylko tabulacją? jeśli to pierwsze to jesteś w domu, jeśli to drugie, to będzie mały problem, bo musisz sprawdzić, czy dane każdego delikwenta są pełne, tzn. może się zdażyć, że Kowalski ma nr tel. a Nowak już nie. wtedy ilość danych następujących po sobie będzie u nich różna i będziesz musiał zastosować warunek.
teraz przenieś dane do bazy np. mysql jak kicaj_ i sf dobrze zauważyli winksmiley.jpg
BL75
Mam pytanie związane z tematem, i może mi ktoś poradzi. Mam zamiar przerobić soją stronke z html na php. Mam na niej dużo treści w stylu " kategoria>temat>treść" i prosze o rade speców. Jak mi radziecie zapisać dane w plikach txt odzielonych w jednym wierszu umownym separatorem, czy może w plikach php jako zmiene.
Zmierzam do sedna. Chodzi mi o to aby wstawić wyszukiwarke na stronie ktura po wpisaniu frazy wypisze wyniki na stronie(temat1>tresc1,temat2>tresc2 itp) chciałem dodać że nie ma możliwości założenia bazy danych, dlatego to musi być na plikach.

Danych jest spora ilość więc musze je powkładać do wielu plików.
Ale wypociłem tongue.gif
wszelkie inne pomysły mile widzaine.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.