Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kabel USB - sygnał z huba, zasilanie z zewnątrz
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
erix
Współczesne smartfony są bezlitosne, jeśli chodzi o zużycie energii.

A nie ma się co łudzić, 500mA per port z huba wbudowanego w PC, to nie jest coś, czym można naładować baterię podczas, gdy jest aktywna mocożerna aplikacja.

I teraz pytanie, czy podwędzenie zasilania bezpośrednio z linii +5V zasilacza do kabla USB dla smartfona czymś mu przeszkodzi? Linia +5V PSU zazwyczaj ma "trochę" większy zapas mocy niż 500mA z regulatorów napięcia płyty głównej, więc - teoretycznie - powinno być wszystko ok.

Ale nie zaszkodzi zapytać. [;
ShadowD
Erix, w sieci można znaleźć ładowarki / stacje dokujące do smartów które podłączasz do pc tylko jako współdzielenia danych, a drugim kablem do gniazdka który zapewnia zasilanie. O ile nie przeszkadza Ci 2x kabel (jak popatrzysz jak to jest wykonane można zrobić rozdzielaczy i dać w 1) to jest to najlepsze wyjście.

Sam korzystałem swego czasu z stacji do htc hd właśnie z takim ficzerem i bardzo ładnie to działało.
erix
Wiem, że są takie stacje, ale żadną nie dysponuję i nie wiem, czy tam nie ma jeszcze czegoś dodatkowego z zasilaniem pomodzonego.

A mnie naprawdę usatysfakcjonuje możliwość zmontowania hybrydowego kabla, którym - teoretycznie tongue.gif - będzie mogło polecieć 10A mocy w porównaniu do nędznych 500mA.

Chcę po prostu nie podłączać wiązki zasilania z płyty głównej i zastąpić ją złodziejką z PSU.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.