Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Rezultaty z tabeli i linki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zielonkawy18
Witam

Jeśli mam tabelę warzywa w bazie danych a w niej pola ( nazwa, opis ) chciałbym aby na stronie pojawiły mi się same nazwy ( zrobiłem to bez problemu ) ale też chciałbym aby po kliknięciu na nazwę wyskawiał mi opis bądź strona z opisem tego warzywa. Jak to można zrealizować?

Pozdrawiam
Albinos
Robisz podstronę w której dajesz echo i zapytanie do bazy select opis from warzywa where nazwa='nazwa warzywa';
Coś w teń deseń a żeby dynamicznie było to jakaś js pewnie trzeba wink.gif

//przypisz sobie opis do zmiennej
zamiast kapusta wpisujesz nazwe warzywa jakie chcesz

$opis_kapusta = mysql_query("SELECT opis FROM warzywa WHERE nazwa='kapusta'");

potem echo '$opis_kapusta';
Zielonkawy18
Tak, echo na pewno tylko na jakiej podstawie miałbym przekazać nazwę warzywa do drugiej podstrony :-)

//EDIT

W sumie masz rację, dziękuję :-)

Jeszcze jedno. A jakiś pomysł na to, że po kliknięciu w Nazwe warzywa otworzy mi się ta strona nowa, która zawiera przekazaną zmienną? :-)
b4rt3kk
Na pierwszej stronie:

1. $query = "SELECT id_warzywa, nazwa_warzywa FROM warzywa";
  2. // wykonanie zapytania
  3. while ($row) {
  4. echo '<a href="nowa_strona.php?id='.$row['id_warzywa'].'">'.$row['nazwa_warzywa'].'</a><br/>';
  5. }

czyli, że przekazujesz id warzywa do kolejnego linku. I na tej nowej stronie znów zapytanie, które wybierze opis danego warzywa.

1. $query = "SELECT opis_warzywa FROM warzywa WHERE id_warzywa='{$_GET['id_warzywa']}'";
Zielonkawy18
Prawie, gra, ale cały czas na drugą stronę przekazują pustą wartość :-)

Ale ze mnie głupek, poradziłem sobie :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.