Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Przypisywanie do siebie rekordów z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
misterious
Witam!
Opracowuję skrypt w php który posiada 2 panele (powiedzmy panel "A" i panel "B")
Do każdego z nich jest oddzielna rejestracja (PHP). Wszystko opiera się na Bazie danych, Sesjach oraz PHP.
Potrzebuję teraz, abym mógł żeby użytkownik "Jan" (tabela uzytkownicy) miał dostęp do danych z rekordu "Janek" (tabela dane) itp.
Do wybierania kto z kim ma być połączony będzie służyła lista obu tych tabel smile.gif
Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, więc pokażę na przykładzie:
1) Użytkownik: Jan
Pokaż dane -> (Tutaj pokazują się dane przypisane do tego użytkownika, a mianowicie dane z rekordu Janek)
2) Użytkownik Kasia
Pokaż dane -> (Tutaj pokazują się dane przypisane do tego użytkownika, a mianowicie dane z rekordu Kaśka)

Jakieś propozycje?

PS. Wiem że można by to zrobić w jednym rekordzie, ale bardziej potrzebny jest mi taki układ...
b4rt3kk
Nie do końca wiem o co Ci chodzi. W jaki sposób następuje przypisanie? Automatycznie czy ręcznie? W jaki sposób obie te tabele są od siebie zależne? Czy ma to działać w obie strony?

Jedyne co przychodzi mi do głowy to jest to standardowe rozwiązanie:

tabela uzytkownicy:
id | imie | jeszcze_inna_kolumna | itd

tabela dane:
id | id_uzytkownika | costam | costam_innego

No i teraz zapytanie:
  1. SELECT * FROM dane WHERE id_uzytkownika='$id'

Gdzie zmienna $id to id wybranego użytkownika z tabeli uzytkownicy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.