Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Polskie znaki w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
oomaster
Cześc,

Temat wałkowany miliard razy ALE przeszukałem internet i forum ale nigdzie nie ma jednoznacznej odpowiedzi do tego problemu!

Do rzeczy. Wiadomo ,że z polskimi znakami jest problem ,że każda przeglądarka różnie je sobie wyświetli w adresie i tak:

Mam przykładowy kod formularza:
  1. <form method="GET" action="t.php">
  2. <input type="text" name="v" value="<? echo $_GET["v"]; ?>" />
  3. <input type="submit" name="submit" value="Szukaj" />
  4. </form>

Ktoś wpisuje polskie znaki i klika szukaj, wszystko leci do skryptu ale gdzie w tym przypadku wkleić funkcję urlencode(); questionmark.gif? Przecież jak wkleje ją do skryptu odbierającego to nie będzie to miał racji bytu, prawda ? Bo przecież już nastąpi przesłanie GET ze znakami.

Czy macie jakieś gotowe rozwiązania tego problemu ? :-o Chociaż proszę o pomoc teoretyczą czyli co kiedy zrobić ma skrypt aby działało to jak trzeba.
Gość
jakiego uzywasz kodowania? Utf-8?
nospor
A czemu ty w ogóle chcesz stosować: urlencode?
Formularz wysyła dane a nie Ty. Ty już nic nie musisz robić.
oomaster
Czyli podsumowując wysyłam zwykłym formularzem GET do skryptu polskie litery i w żadnej przeglądarce nic się nie wyłoży po drodze dzięki linkom ?
Gość
inaczej bym to ubral w slowa ale tak smialo mozesz z tym poleciec.
oomaster
chciałem obejść troche problem aby odrazu tworzyły się zakodowane linki. Tak więc:

Kod
$f = $_GET["fraza"];
$sde = urldecode($f);

<form method="post" action="s.php">
<input type="hidden" name="link" value="<? echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>">
<input type="text" name="fraza" value="<? echo $sde; ?>" class="text-input-small" />
<input type="submit" name="submit" class="button-small" value="Szukaj" />

s.php
  1. $link = stripslashes(trim($_POST["link"]));
  2. $fraza = stripslashes(trim($_POST["fraza"]));
  3.  
  4. $frazade = urlencode($fraza);
  5.  
  6. header("Location: ".$link."?fraza=".$frazade);

Nie wiem dlaczego ale sprawdzałem wiele razy dlaczego zamiast linku:
user.php?fraza=ol+%C5%BB%C4%85%C5%9B%C4%87%C4%99%C4%85

pojawia się:
user.php?fraza=ol+Żąśćęą

questionmark.gif?
nospor
1) $sde = urldecode($f);
Po co te dekode? Masz używać tylko urlencode. Decode niepotrzebne. Dziwnie to brzmi ale tak jest.

2)
<input type="hidden" name="link" value="<? echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>">
A po co ty ten adres jeszcze tu pchasz?

3)
$link = stripslashes(trim($_POST["link"]));
$fraza = stripslashes(trim($_POST["fraza"]));

Skoro jednak forma wysyłasz postem, to już zlituj się i nie używaj urlencode. Tłumaczyłem ci tyle razy na PW: urlencode masz używać gdy tworzysz link. Jak forma wysyłasz postem to nic masz już nie robić.

4)
header("Location: ".$link."?fraza=".$frazade);
To po to ślesz forma postem by za chwilę i tak z tego zrobić normalne przekierowanie getem? Gdzie tu sens?
oomaster
Wszystko rozchodzi się o Paginację.

Najpierw postem wysyłam do skrypt aby potem mieć linka zakodowanego do stronnicowania wyników bo przecież jak robię: t.php?s=coś tam są to Firefox tak wyświetla a IE sobie robi krzaki jakieś typu t.php?s=co%e4%tam%ream%re

Więc muszę tak robić aby poprawnie robić stronnicowanie bo innej opcji nie widzę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.