Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Stworzenie kopii pliku w innym rozszerzeniu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mateŁusz
Ostatnio chodzi mi po głowie pomysł czy da się zrobić coś takiego, że tworzysz plik, wgrywasz go na FTP. Włączasz go przez przeglądarkę i plik wskazany w skrypcie wywołanym kopiuje się i zapisuje (na ftp) w rozszerzeniu .txt na przykład.
Da się coś takiego zrobić?
b4rt3kk
O ile dobrze zrozumiałem chodzi Ci o najzwyklejszy upload plików? Tak jest to możliwe.
ViX
Masz na myśli może coś takiego?

1. <?php
  2. $fileName = $_GET['fileName']; //pobieramy nazwę pliku ze zmiennej get (pasek adresu)
  3. $nameArr = explode('.', $fileName); //rozbijamy nazwę po kropkach do
  4.  
  5. $newArr = array_slice($nameArr, 0, -1); //tworzymy nową tablicę uboższą o rozszerzenie (wszystko za ostatnią kropką)
  6. $newName = implode('.', $newArr) . '.txt'; //sklejamy tablicę do formy stringa
  7.  
  8. copy($fileName, $newName); //kopiujemy stary plik do nowej lokalizacji
  9. ?>

Pisane z palca, ale powinno działać.
mateŁusz
Vix, myślę, że to to tylko mi trzeba zrobić tak, że w tym pliku gdzieś się wpisuję, np. "mapa.php", zapisuje, włącza przez przeglądarkę i wtedy skrypt tworzy drugi plik z rozszerzeniem .txt z taką samą zawartością jaka jest w pliku mapa.php smile.gif

//Dobra, już se poradziłem.
Dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.