Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][inne]Przelew na konto bankowe z poziomu php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Arcioch
Witam.

Jestem przed rozpoczęciem pisania sklepu internetowego i mam na razie czysto teoretyczny problemu jak rozwiązać sprawę płatności za towary. Sprawa wygląda tak:

1. Użytkownik A kupuję towar powiedzmy za 20zł od innego użytkownika B.
2. Użytkownik A wpłaca pieniądze na konto sklepu.
3. Sklep pobiera jakąś marże np 3zł i zapisuję w bazie że użytkownik B ma otrzymać 17zł.
4. Płatności rozliczane są raz na trzy miesiące.

Czy istnieje możliwość aby skrypt php łączył się z bankiem przez jakieś API i co trzy miesiące automatycznie generował przelewy? Chodzi o jak największe zautomatyzowanie tego procesu. Płatności internetowe będzie odsługiwał Dotpay.

Pozdrawiam
Arcio
viking
Skoro przelewy ma realizować dotpay to jakie jest twoje pytanie? (przemyśl zanim odpowiesz)
d3ut3r
Jeżeli istnieje jakiekolwiek api to raczej możesz to tylko załatwić poprzez rozmowę z bankiem osobiście i na pewno nie udostępniają tego dla zwykłych ludzi, zbyt duże ryzyko moim zdaniem ... z drugiej strony nie wiem czy ktoś kiedyś próbował bawić się kontem za pomocą cURL ? wtedy zostaje tylko opcja potwierdzenia przelewu, ale to też da się obejść zamiast potwierdzenia sms skorzystać z karty kodów i wpisać wszystkie do tablicy, wówczas skrypt mógłby wysyłać prawidłowy kod potwierdzający ale to tylko takie tam gdybanie smile.gif
Arcioch
@Viking
To jest mój pierwszy projekt z płatnościami na większą skalę niż płatności sms więc dla tego pytam na forum smile.gif

@D3ut3r
Curl to chyba troszkę przesada smile.gif wiem że praktycznie wszystko co da się zrobić z przeglądarki da się zrobić cURLem ale to pisanie koła na nowo.

Czyli zakładając, że pieniądze znajdują się na kocie w system Dotpay mogę wysłać im informację, że mają przelać na takie numer konta daną kwotę? Mnie zadowalały nawet opcja wysłanie danych do banku, ręcznego zalogowania się i aby przelew byłby już wypełniony smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.