Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Prosty skrypt logowania z zapisem do pliku - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bertek
Witam !
Wykonujemy prosty skrypt logowania w PHP na zaliczenie, nie jest to żaden projekt strony - dlatego i zabezpieczeń zbytnio nie wprowadzam(nawet bym nie umiał ...), a głównie chodzi o operacje na plikach.

Tak więc mój skrypt logowania(oraz rejestracji co by ułatwić sobie sprawę) składa się z plików:
rejestracja.html - Rejestracja użytkownika
zar.php - Zapis konta użytkownika do pliku.
index.php - Formularz logowania
glowna.php - Odczyt danych z pliku, strona główna.

Proszę o to zawartość:
rejestracja.html
CLICK

zar.php
CLICK

index.php
CLICK

glowna.php
CLICK

Mianowicie jak sami widzicie instrukcja
Kod
if($pass!==$log[1]) {
        echo "Złe dane, beka haha.gif<br />";
        echo $pass."<br />";
        echo $log[1];
        exit();
}

W ogóle nie działa. Obydwa ciągi się niby nie zgadzają, mimo że gdy wymuszam instrukcją echo wyświetlenie wewnątrz jej tych zmiennych - otrzymuje ten sam md5. Skrypt mimo podania dobrego hasła(md5 się zgadza) zwyczajnie uznaje go za niepoprawny, wrzucając mnie w owy if. Próbowałem różnych operatorów - nie działają, nadmienię również, że gdy sprawdzę LOGIN wraz z tym z pliku instrukcja IF wykona się poprawnie.
Proszę o tą niewielką pomoc smile.gif
toffiak
Skora są z "widzenia" takie same to może są jakieś dodatkowe niewidoczne znaki, sprawdź to za pomocą count(), dodatkowo porównywane dane muszą być tego samego rodzaju.
bertek
Cytat(toffiak @ 8.11.2012, 18:46:53 ) *
Skora są z "widzenia" takie same to może są jakieś dodatkowe niewidoczne znaki, sprawdź to za pomocą count(), dodatkowo porównywane dane muszą być tego samego rodzaju.

Sprawdzić je za pomocą count ? W jaki sposób ?
Co do tego samego rodzaju ... Chodzi Ci o to że mieszam string z tablicą[$log[1]] ?
d3ut3r
var_dump
bertek
Dziękuję za pomoc. Błędem był biały znak(Najprawdopodobniej pojawił się dzięki "\n") aczkolwiek funkcją trim() ją zniwelowałem - Obecnie skrypt działa.

Dziękuję najmocniej za pomoc smile.gif

A skorzystam z małego pytanka:
Gdyż strona polega na include'owaniu do glowna.php podstron - By mój skrypt logowania działał(gdy przechodzę na podstronę łapę błąd związanym z brakiem logowania) czy powinienem stworzyć sesję i na niej działać ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.