Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Samba - problemy root[inne]
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
eviance
Witam

Mam problem z konfiguracją samby na rhel 5, problem chodzi bardziej z uprawnieniami, loguje się jako root przez przeglodarkę dałem maskę 0777, mogę mogę utworzyć plik, ale nie mogę zmienić nazwy, ani zapisać zmian w pliku, dodam ze robiłęm na katalog dostepowym widocznym i moge wejść "chmod -R 777 /kataog/" który prawidłowo powinien niec całe uprawnienia, istotną sprawą moze być ze z rodzimego serwera skopiowałem katalog gdzie wszysko działa jak należy, a tu działą ale nie mogę modyfikować ani zmieniać nazwy plików, co dziwne moge usunąć plik bez problemu ale jak wyjde i wejde do tego katalogu znowu się pokazuje.

coś jakieś grand lub cuś..

pozdrawiam
Łukasz

Gość
Przeczytaj :
http://www.linuxtopia.org/online_books/int..._file_mask.html

W skrócie : maska określa jaką wartość odejmujesz od nadawanych domyślnie uprawnień. Maska 777 to uprawnienia 000 nadawane tworzonemu plikowi. Maska np. 002 to uprawnienia 775 dla plików.

Pozdrawiam.
webdice
Nieodpowiedni dział. Przenoszę.
eviance
oki już blizej

użytkownik ma prawo już do utworzenia w folderze ma pełne 0777 maska 0000 ale nadal jak chce zmienic nazwy ani nic zapisać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.