Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]brak polskich liter w description
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
c.michalska
Witam,

W pliku index.temple.php opisane są między innymi tytuł, opis i słowa kluczowe. Domyślnie jest:

Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=', $context['character_set'], '" /> <meta name="description" content="', $context['page_title_html_safe'], '" />', !empty($context['meta_keywords']) ? ' <meta name="keywords" content="' . $context['meta_keywords'] . '" />' : '', ' <title>', $context['page_title_html_safe'], '</title>';
Ja natomiast zmieniłem na:

Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=', $context['character_set'], '" />
<meta name="description" content="Piszący prace dyplomowe z nauk społecznych otrzymują profesjonalną i kompleksową pomoc przy pisaniu teorii i opracowywaniu badań do pracy dyplomowej." />
<meta name="keywords" content="pisanie prac dyplomowych, nauki społeczne, socjologia, psychologia społeczne, pedagogika, wolny uniwersytet " />
<title>', $context['page_title_html_safe'], '</title>';
W związku ze zmianą descrption pojawił się problem z polskimi literami. Google widzi to tak: Pisz¹cy prace dyplomowe z nauk spo³ecznych otrzymuj¹ profesjonaln¹ i kompleksow¹ pomoc przy pisaniu teorii i opracowywaniu badañ do pracy dyplomowej. Forum ma ustawione na UTF-8. Co powinienem zrobić, aby poprawić ten błąd?
b4rt3kk
Czy pliki zapisane są z kodowaniem UTF-8 bez BOM?
c.michalska
Dzięki Bartek, to prawdopodobnie chodzi o to niedopatrzenie. Słyszałem jednak, że takie ręczne wpisaniie opisu zamiast ustawienia kontekstowego jest mniej korzystne dla forum smf, słyszałeś coś na ten temat?
b4rt3kk
Cytat(c.michalska @ 13.11.2012, 17:46:22 ) *
Dzięki Bartek, to prawdopodobnie chodzi o to niedopatrzenie. Słyszałem jednak, że takie ręczne wpisaniie opisu zamiast ustawienia kontekstowego jest mniej korzystne dla forum smf, słyszałeś coś na ten temat?

Z punktu widzenia przeglądarki, jak i zarówno google, nie ma to najmniejszej różnicy. To raczej kwestia Twojej wygody. Jeśli chcesz zaktualizować opis, to w przypadku rozwiązania z którego Ty korzystasz musisz wyedytować samodzielnie odpowiedni plik/i. Natomiast kiedy masz to zapisane chociażby w bazie to po pierwsze możesz zrobić to z poziomu panelu administracyjnego, a po drugie zmiany zachodzą dla wszystkich plików (nie ma potrzeby się bawić z każdym z osobna). Jak i również minimalizujesz ryzyko błędu, chociażby błąd kodowania.
c.michalska
To jak edytuję description ręcznie w pliku index.temple, to zmiany nie zachodzą dla wszystkich plików? wstydnis.gif Nie rozumiem? Nawet nie wiem co napisać.
b4rt3kk
Cytat(c.michalska @ 13.11.2012, 22:03:25 ) *
To jak edytuję description ręcznie w pliku index.temple, to zmiany nie zachodzą dla wszystkich plików? wstydnis.gif Nie rozumiem? Nawet nie wiem co napisać.

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, bo nie wiem co to za skrypt/serwis którego używasz. Musisz to sprawdzić samemu.
c.michalska
pytam bo jestem w posiadaniu informacji, że "opisy w SMF są dynamiczne dlatego ręczne zmiany nie są ok. Do tego jest wtyczka do SMF". I nie wiem czy to się pokrywa z Twoimi zastrzeżęniami, czy też nie? I co do może znaczyć? closedeyes.gif
b4rt3kk
Cytat(c.michalska @ 14.11.2012, 15:09:19 ) *
pytam bo jestem w posiadaniu informacji, że "opisy w SMF są dynamiczne dlatego ręczne zmiany nie są ok. Do tego jest wtyczka do SMF". I nie wiem czy to się pokrywa z Twoimi zastrzeżęniami, czy też nie? I co do może znaczyć? closedeyes.gif

Szczerze mówiąc to nie wiem jak to jest w przypadku tego smf. Ale bardzo łatwo to sprawdzić, otwórz pierwszy z brzegu plik i zobacz w jaki sposób są tam dołączane nagłówki. Czy jest to np. include('header.php'), require_once('header.php'), czy może nagłówek w takiej formie jak napisałeś w pierwszym poście, tyle że ze zmiennymi.

Lub organoleptycznie, zmień treść w tym index.temple.php i wrzuć na serwer. Przejdź do jakiejś podstrony i sprawdź (wyświetlając źródło strony) czy nagłówek jest ten co wprowadziłeś ręcznie.
c.michalska
lopatologicznie i w google opisy podstron wypadają kontekstowowo przy ręcznym wpisie descripton w pliku index.temple.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.