mam następujący problem z takim kodem:
plik t1.php
<?php if ($_POST['detailsSelect']) $query="Select * from `Company` ORDER BY `Name` ASC"; $wynik=WykonanieBezFetch($query); } <a href="java script:void(0);" NAME="My Window Name" title=" My title here " onClick=window.open("child3.php","Ratting","width=550,height=170 ,left=150,top=200,toolbar=1,status=1,");>Click here to open the child window</a> ?>
plik child3.php
<head> <script langauge="javascript"> function post_value(){ opener.document.f1.p_name.value = document.frm.c_name.value; var x=opener.document.getElementById("detailsSelect"); var option=document.createElement("option"); option.text=document.frm.c_name.value; option.selected=true; var value=option.text; location.href="nextpage.php?name="+value; option.value=200; try { // for IE earlier than version 8 x.add(option,x.options[null]); } catch (e) { x.add(option,null); } self.close(); } </script> </head> <body > </body> </html>
i plik nexpage.php
<?php $idek=NewClient($_GET['name']); ?>
zmienna $idek to zwracane id po wykonaniu polecenia INSERT INTO ...
gdybym w plikucnexpage wyświetlił tą zmienną bez problemu zmienna ta przyjmie wartość id wpisanego rekordu.
Potrzebuje w pliku child3 pozyskać tą zmienną i niestety nie wiem jak ...
Główny założenie kodu
w pliku t1 w polu select wyświetlam nazwy z tabeli Company ale value pola option jest wartość ID. W przypadku kiedy jakiejś wartości nie ma klikam na przycisk który powoduje wyświetlenie okienka popup z formularzem ... tak aby dopisać brakującą wartość do tabeli. po wypełnieniu formularza następuje zapis danej wartości w tabelę a zapisana wartość jest ustawiana w polu select (plik t1.html) jako selected. Dzieje się to przez java script w pliku child3
var x=opener.document.getElementById("detailsSelect"); var option=document.createElement("option"); option.text=document.frm.c_name.value; option.selected=true;
i teraz value dla takiej warości jest definiowane przez linijkę:
option.value=200;
i teraz całe sedno ... zamiast cyferki "200" chcę uzyskać cyferkę, która jest zmienną $idek w plik nexpage.php.. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać ... czy możecie mi pomóc ?
dzięki